Борисов: Борбата с корупцията донесе над 2 млрд. лв. в бюджета

Борисов: Борбата с корупцията донесе над 2 млрд. лв. в бюджета
Редовното заседание на кабинета. На снимката: Ивайло Калфин, Румяна Бъчварова, Бойко Борисов и Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От началото на годината предприетите мерки срещу сивия сектор са довели до 2,125 млрд. лева повече в държавния бюджет, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

"Ако не бяхме проявили политическа воля, тези пари щяха да са някъде – не знам къде, не искам никого да обидя. Факт е, че сега са в бюджета на държавата. Само това да сме направили, си заслужава нервите, заслужава си упреците, заслужава си каквото и да било. Това са пари, които са влезли в държавата, а не в сивия сектор. Това именно и госпожа Маковей каза: политическа воля! Хиляди нови закони, хиляди нови конституции, ако щете, да променим, няма ли я политическата воля, нищо няма да се случи. Затова ние даваме, според мен, по най-чистия прозрачен и проверуем начин отговор на въпроса за борба с корупцията", каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

Премиерът обясни, че борбата със сивия сектор са конкретни.

"Във всяка една група, която задържаме, в две от тях – данъчни, в две от тях – граничари, и трябва да ви кажа, че това е страшно дисциплиниращо за състава. В момента 15 митничари сме изпратили, всеки момент ще са в Свиленград. Затова моля, когато говорите и с лидерите си на партиите, това изрично да го отбележите, отпор на сивата икономика. Тези два милиарда и кусур, които не са влезли някъде, е отпор пряко насочен срещу нас. На Свиленград бойкотират. Нали разбирате, че ако тези камиони се пуснат без да се проверяват, ще влезе месо, ще влезе и захар, и шоколади, и цигари или каквото и да било. Вчера има нова реализация за, образно казано, четири тира с цигари, тези с гилзите, където е накълцаният тютюн, с над 1100-1200 кашона с такива гилзи, което се равнява на три и половина тира с цигари все едно нелегално са влезли. И трябва да ви кажа и от съвещанието сутринта, това, което докладват двете приходни агенции, службите, прокурорите, в следващите седмици приходите ще се увеличат и това го гарантирам. Какво по-добро този задържан митничар, или задържан граничар, или задържан данъчен, ако ги е давал нагоре, да каже на кой", коментира Бойко Борисов.

#Бойко Борисов #корупция #сивия сектор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"