Вдигат завесата за промените в съдебната власт

Вдигат завесата за промените в съдебната власт
A A+ A++ A

Министърът на правосъдието Христо Иванов ще представиа в петък, 29 май, проекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с което ще се постави началото на обществен дебат по проекта. Законопроектът ще бъде публикуван на сайта на правосъдното министерство в петък сутринта, съобщиха от ведомството.

Иванов обяви още преди две седмици, че идеите за реформа на съдебния закон ще бъдат представени за обществено обсъждане 24 часа, след като предложенията за промени в конституцията бъдат официално внесени в Народното събрание.

Във вторник следобед идеите за реформи в основния закон бяха внесени в деловодството на парламента.

За повече публичност при подготовката на подготвяната реформа призоваха в писмо и тримата "големи" в съдебната власт – председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров.

По-рано представителите на прокуратурата напуснаха работната група за изготвянето на текстовете за промяна на съдебния закон, като посочиха сред мотивите си за оттеглянето, че новите текстове на ЗСВ били изготвени от Съюза на съдиите в България.

През април в деловодството на парламента бяха входирани други два законопроекта за промяна на ЗСВ. Авторите им бяха депутати от ГЕРБ и от АБВ. По-рано от АБВ обявиха, че няма да подкрепят реформа на конституцията. Същото засега декларират и от ДПС, "БСП лява България" и "Атака".

#Закона за съдебната власт #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"