Преговорите между Гърция и кредиторите са далеч от приключване

Преговорите между Гърция и кредиторите са далеч от приключване
Кристин Лагард Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорите за спасителен заем между Гърция и Международния валутен фонд са далеч от приключване, въпреки че премиерът Алексис Ципрас обяви, че са на финалната права.

"Преговорният процес между кредиторите и Гърция все още е далеч от приключване", заяви директорът на МВФ Кристин Лагард, която участва в срещата на Г-7 в Дрезден, пред германския телевизионен канал ARD.

Тя уточни, че в момента тече работен процес и са постигнати осезаеми резултати, но призна, че по някои въпроси ситуацията се е променила и все още има много работа за вършене.

В сряда Берлин отхвърли твърденията на Атина, че е близо до споразумение с кредиторите си. Представители на германската делегация на срещата на министрите на финансите на страните от Г-7 изразиха учудване от изявленията на Гърция, че е близо до споразумение с кредиторите си от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Гърция и международните кредитори трябва да се споразумеят за нов план на реформите в страната, който ще даде възможност за трети път да се разшири втората програма за кредитна подкрепа на Атина. Преговорите на Атина с ЕС и МВФ продължават вече четвърти месец. Успехът им ще позволи отпускането на 7.2 милиарда евро финансова помощ, но управляващите засега отхвърлят пенсионната реформа и новото трудово законодателство, предложено от кредиторите.

През следващия месец Атина ще трябва да направи плащания на обща стойност 1.6 милиарда евро към МВФ, като първото плащане е на 5 юни на стойност 300 милиона евро, а преговорите с ЕС и МВФ за отпускане на свежо финансиране срещу реформи, преди страната да фалира, все още продължават.

#Гърция #Атина #МВФ #Алексис Ципрас #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници