Путин се нахвърли на САЩ за скандала с ФИФА

Путин се нахвърли на САЩ за скандала с ФИФА
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че се месят в делата на ФИФА и се опитват да блокират преизбирането на шефа на световната организация Сеп Блатер, съобщават световни агенции.

Запитан от журналисти дали скандалът ще се отрази на провеждането на световния футболен шампионат в Русия през 2018 година, Путин изтъкна, че скандалът с арестуваните висши чиновници на ФИФА в Швейцария няма отношение към Русия.

Според него извършените по молба на американската страна арести се явяват разпространение на юрисдикцията на САЩ в други държави. В сряда руското външно министерство излезе с подобна позиция.

Що се отнася до арестите, изглежда най-малко много странно, защото са извършени по молба на американската страна по обвинения в корупция. По думите на Путин това са международни чиновници и допълни, че САЩ нямат никакво отношение по този въпрос.

Руският президент е категоричен, че това е още един явен опит за разпространяване на американска юрисдикция над други държави.

На 29 май в Цюрих трябва да бъдат проведени избори за президент на ФИФА. Сеп Блатер е кандидат и фаворит за нов мандат. Двама от евентуалните му съперници - шефът на холандската футболна федерация Михаел ван Прааг и португалската легенда Луиш Фиго, оттеглиха кандидатурите си в последния момент. Единствен да се бори срещу статуквото остана принцът на Йордания Али бин ал Хюсеин.

Припомняме, че чиновниците бяха задържани рано в сряда сутрин при акция в луксозен петзвезден хотел до Цюрих. Според американските съдебни власти става въпрос за нарушения, извършени през последните 20 години. Те се отнасят за няколко турнира за световната купа, като включват договори за маркетинг и реклама и най-вече за правата на телевизиите.

 

#ФИФА #Владимир Путин #САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"