Татяна Дончева: Промените в Конституцията ще преборят олигархическите зависимости

Татяна Дончева: Промените в Конституцията ще преборят олигархическите зависимости
Татяна Дончева. Снимка БГНЕС
A A+ A++ A

Само дълбоки конституционни реформи могат да решат тежките олигархически зависимости в България. Ние сме за радикална съдебна реформа, която започва с промени в Конституцията. Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която даде своята първа пресконференция в новия си офис.

"Ние сме за радикална съдебна реформа, която да обхваща съществени промени в Конституцията, преуреждане на мястото на прокуратурата, изваждането й от съдебната система, установяване на друга уредба на Висшия съдебен съвет, промяна в начина на избиране на тримата главни в съдебната система - главен прокурор, председател на Върховния касационен съд и председател на Върховния административен съд, както и намиране на други форми на отчетност пред останалите власти", обясни Дончева.

Според нея това, което е внесено до момента за изменение и допълнение на Конституцията, е недостатъчно. Изключение правят само няколко полезни текста за разширяване на правомощията на съдиите да сезират Конституционния съд, но е твърде недостатъчно. Татяна Дончева е убедена, че разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдебна част може да стане успешно с промяна на Закона за съдебната власт и без конституционни промени. "Това разделение само по себе си не може да реши проблемите в системата, а може би само в малка степен да спре намесата на главния прокурор в кадровото развитие на съдиите", обясни лидерът на партията.

Подчертано беше, че главният съдебен инспектор, който е трета част на конституционните промени, не е удачен, особено в частта, в която само бивш съдия може да бъде избран. Според Дончева това ще доведе до съдебен лобизъм и не е никакво разумно решение.

За предстоящия местен вот, Дончева коментира, че ще се явят самостоятелно и ще се опитат да излъчат представители във всички областни градове в страната. Целта им е кандидатите да са нови лица, а не изтъркани активисти.

"Разпространяват се спекулативни изявления, че ще има общи листи с БСП. Не и имало такива предложения и не са водени преговори. Само местни лидери са разпространявали такава спекулативна информация", заяви Дончева.

Тя бе категорична, че след местния вот биха дали подкрепата си на утвърдени кметове, експерти, от други партии. Например биха дали подкрепа на кмета на София Йорданка Фандъкова, която е убедителен градоначалник. Според нея обаче все още е твърде рано да се правят такива сметки.

#Конституцията #Движение 21 #съдебна реформа #съдебната система #Дончева #Татяна Дончева #съдебната власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »