Дейвид Камерън призова Сеп Блатер да се откаже от ФИФА

Дейвид Камерън призова Сеп Блатер да се откаже от ФИФА
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Натискът срещу настоящия президент на ФИФА Сеп Блатер заради корупционния скандал, обхванал организацията тази седмица, продължава. След като по-рано британският министър на културата, медиите и спорта Джон Уитингдейл призова Блатер да напусне, сега към искането се присъедини и премиерът Дейвид Камерън. Той смята, че президентът на ФИФА трябва да се оттегли от поста, съобщава Би Би Си.

Премиерът подкрепи конкурентния кандидат за президент на ФИФА, но се изказа пестеливо за отнемането на световното първенство от Русия.

"Футболната асоциация, а ние напълно заставаме зад позицията на ФА, подкрепя кандидатурата на принц Али", заяви говорителят на Камерън.

Попитан дали Русия трябва да загуби световното, говорителят каза: "Разбирам, че много английски фенове са разочаровани, че кандидатурата на Англия не успя. Знаете, че премиерът беше един от тях. Той беше един от хората, които искаха да успеем. Но фокусът сега са разследванията и реформите във ФИФА".

По-рано председателят на Футболната асоциация на Англия призова президента на ФИФА Сеп Блатер да се оттегли от поста заради корупционния скандал.

„Сеп Блатер трябва да напусне поста президент на ФИФА. Не може да бъде върнато доверието във ФИФА, докато Сеп Блатер още е там. Той или трябва да напусне чрез оставка, или при гласуване, или трябва да намерим трети начин", призова Грег Дюк.

Президентът на УЕФА Мишел Платини също поиска Блатер да се оттегли от поста. Вчера (27 май) във Варшава бе проведена спешна среща на всички национални асоциации, които членуват в УЕФА, по повод скандалите. Генералният директор на УЕФА Джани Инфантино пък призова ФИФА да отложи предстоящите избори за президент.

Сред притеснените от вихрещия се скандал се оказаха и спонсорите на ФИФА. Някои от тях дори обмислят да се оттеглят. Притеснени, че репутацията им може сериозно да пострада от връзките с ФИФА, големи спонсорски компании настояват световната организация бързо да разреши проблемите си. Дори Visa предупреди, че може да се оттегли, съобщава АП. Visa подчерта, че "оценява" спонсорската си дейност към ФИФА.

Coca-Cola също обявиха, че не са щастливи от скандала, който разтърси организацията.
ФИФА има договори с компании като Adidas, Coca-Cola, Visa, Gazprom, Hyundai/KIA Motors, Budweiser и McDonald's.

В същото време обаче има и поддръжници на Блатер. Сред тях е руският президент Владимир Путин. По-рано днес (28 май) той обвини САЩ, че се месят в делата на ФИФА и се опитват да блокират преизбирането на шефа на световната организация.

На 29 май в Цюрих трябва да бъдат проведени избори за президент на ФИФА. Сеп Блатер е кандидат и фаворит за нов мандат. Двама от евентуалните му съперници - шефът на холандската футболна федерация Михаел ван Прааг и португалската легенда Луиш Фиго, оттеглиха кандидатурите си в последния момент. Единствен да се бори срещу статуквото остана принцът на Йордания Али бин ал Хюсеин.

Скандалът с чиновниците започна рано в сряда сутрин (27 май), след като при акция в луксозен петзвезден хотел до Цюрих те бяха арестувани. Според американските съдебни власти става въпрос за нарушения, извършени през последните 20 години. Те се отнасят за няколко турнира за световната купа, като включват договори за маркетинг и реклама и най-вече за правата на телевизиите.

#Сеп Блатер #ФИФА #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"