Петкова: 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй" работят само на печалба

Петкова: 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй" работят само на печалба
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Имаме интерес животът на 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй" да бъде продължен възможно най-дълго, защото именно те работят само на печалба. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Темата с удължаването на живота на 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй" е много важна. Това са блокове, които работят само на печалба и имаме интерес да работят възможно най-дълго", заяви тя по време на заседание на Комисията по енергетика.

"Трябва обаче да бъдат изпълнени определени условия. Трябва да бъде дадено разрешение от МОСВ дали да бъде извършен ОВОС. Становището им е, че не е налице такава необходимост. Води се едно дело обаче, свързано с ОВОС от зелени организации, които обжалват решението на МОСВ", обясни Петкова.

По думите й, Министерство на енергетиката има възможност да укрепи правната защита на това дело. "На 18 март беше първото дело и тогава бяха подадени още три искания, които не са съгласни с решението на МОСВ. Съдът прецени, че тяхното искане е неоснователно, но те пък от своя страна обжалваха", добави Петкова. Тя посочи, че на второто дело съдът е спрял производството.

Енергийният министър коментира още и газов хъб. "Нашата идея за изграждане на газов хъб може да се случи. Но за да кандидатстваме за европейско финансиране, тези три български проекта трябва да бъдат оценени като проекти от общ интерес", обясни Петкова.

Тя подчерта, че предстои втори етап на оценка на проектите за газопровода Варна - Оряхово, реконструкцията на Северния пръстен и рехабилитацията на мрежата за транзит на газ. Едва след края му България може да кандидатства за европейско финансиране. „Имаме увереността на европейските ни колеги, че това може да стане”, каза още Петкова.

#Теменужка Петкова #газов хъб #АЕЦ "Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"