Lenovo гледа към бъдеще с екосистема от свързани устройства

Lenovo гледа към бъдеще с екосистема от свързани устройства
A A+ A++ A

Lenovo не спира да работи по иновации за улесняване живота на потребителите и не сваля поглед от бъдещите тенденции – това беше основното послание на завършилата преди броени часове в Пекин встъпителна реч на Lenovo Tech World. Първото издание на събитието на китайската компания събра на едно място хиляди фенове от цял свят, представители на медиите, партньори и пазарни анализатори. На сцената стъпиха и шефовете на гиганти като Intel, Microsoft и Baidu, които също имат принос за успеха на Lenovo чрез многогодишната им съвместна работа.

На събитието бяха представени официално новото лого и корпоративна идентичност на Lenovo, което отбелязва и изминалото десетилетие от сделката с IBM. За това време компанията да се превърне в най-големия производител на компютри в света, а освен това бързо настъпва и на пазара за смартфони, таблети и сървъри. Въпреки очаквания ни, на събитието не бяха анонсирани нови смартфони, но все пак стана дума за такива. Компанията акцентира върху анонсирания на мобилния конгрес модел Vibe Shot, който е с подобрени възможности за мобилна фотография, но освен него не видяхме други устройства.

Това може би не е изненадващо, защото Lenovo Tech World има за цел да се фокусира главно върху възможностите на компанията да се променя, създава реални иновации и следва най-актуалните технологии. Според изпълнителния директор Янг Юанкинг Lenovo има уникална позиция в индустрията, защото може да осигури устройства, интелигентни възможности за връзка и инфраструктура за създаване на подобрено потребителско преживяване и решаване на реални проблеми от ежедневието. В речта си Янг Юанкинг обърна внимание на няколко основни области, които ще продължат да променят начина, който използваме технологиите.

Сред тях са по-естествени начини за връзка на хората с устройствата им; взаимна връзка между отделните устройства; предоставяне на потребителите на възможностите на big data и оборудването им персонална облачна услуга и използване на интелигентни технологии за връзка, които ще позволят на потребителите да изберат услугите, които искат да ползват за създаване на персонално преживяване. Един от примерите за насочена към решаването на реални проблеми иновация е серията лаптопи Yoga, която позволява използването им в 4 различни режима.

Компанията демонстрира и концептуални устройства, които също се опитват да се справят със съществуващи проблеми. “Умните часовници имат един голям проблем – имат прекалено малки дисплеи”, заяви Питър Хортензиъс, главен технически директор на Lenovo. Решението за това е Magic View – часовник с два екрана. Вторият е по-специален тъй като използва оптична технология за осигуряването на много по-голямо виртуално изображение при поднасяне близо до окото. Разположен е върху каишката, а прехвърлянето на съдържание към него от основния екран става чрез жест.

Така например комфортно може да се разгледа панорамно изображение от Google Street View – успяхме да погледнем няколко от забележителностите на китайската столица и изображението не само беше изненадващо голямо (20 пъти по-голямо от екрана на часовника), но живо и детайлно. Освен това не се влияе от наличието на силна околна светлина, тъй като на практика екрана се намира съвсем близо до окото. Така могат да се разглеждат изображения или видео, макар че се питаме кой би правил последното.

Другата от показаните концептуални разработки се нарича Smart Cast. Тя комбинира смартфон с лазерен проектор и инфрачервен сензор за движение, които са допълнени от софтуерни алгоритми за жестова интеракция с устройството. Подобен телефон може да се ползва за проекция на снимки, видео и друго съдържание на голям екран, но освен това е възможно проектирането на виртуална клавиатура за по-комфортна работа с различни приложения за продуктивност. В събитието се включи и известния пианист Ланг Ланг, който показа как се ползва проектираното от телефона виртуално пиано, а след като седна зад реално пиано, устройството проектираше пред него нотите.

Компанията демонстрира и концепция за умни обувки, част от продуктите в категорията на интернет на вещите, които са снабдени със страничен LED дисплей, показващ настроението на носещия ги. Освен това могат да следят и анализират физическата активност на потребителя и дори да осигурят указания чрез вибрация за достигане на желана локация. Засега не е ясно кога тези устройства ще достигнат до пазара, но според Питър Хортензиъс по подобен начин е започнало съществуването и на серията лаптопи Yoga. Все пак компанията ще се опита да ги постави в ръцете на разработчици, за да събере повече обратна връзка за създаването на крайните продукти. В крайна сметка Lenovo ги поставя в IoT стратегията си за създаване на отворена SDK платформа.

На събитието присъства и Сатия Надела от Microsoft, който представи интеграцията на виртуалния асистент Cortana в Windows 10 с технологията на Lenovo REACHit. Това позволява да потребителите да търсят за свое съдържание не само в услугите на Microsoft, но и в другите, които използват (Google Drive, Dropbox, Box, свързани компютри и таблети и др.). Шефът на Intel на свой ред се фокусира върху технологията RealSense, която е налична опционално за различни лаптопи и компютри на Lenovo. С нейна помощ могат да бъдат създадени 3D модели на обекти, поддържа се разпознаване чрез жестове, възможна е употреба за забавления и игри и дори вписване в компютрите с Windows 10 чрез функцията Windows Hello.

От април в Китай работи и самостоятелно подразделение на Lenovo ShenQi, което действа като стартъп бизнес, фокусиран ексклузивно върху онлайн модела на продажби. В портфолиото му влизат различни IoT продукти за създаването на т.нар. умен дом, но освен това работи по устройства от носимата електроника, технологии за интелигентен транспорт и за по-умен офис. Като цяло първото издание на Lenovo Tech Worldосигури поглед към амбициите на китайската компания, която трябва да търси нови области за ръст, за да компенсира свиващия се компютърен пазар. Мобилните устройства са един от тези сектори, но освен тях са нужни и други – Lenovo гледа към интернета на вещите, сървърите и услугите и определено ще имам с какво да ни изненадва през идните месеци до следващото издание на Lenovo Tech World догодина, което разбрахме, че няма да бъде в Китай и не е изключено да се състои в Щатите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"