Блатер откри 65-ия конгрес на ФИФА с призив за единство

Блатер откри 65-ия конгрес на ФИФА с призив за единство
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президент на ФИФА Сеп Блатер откри 65-ия конгрес на ФИФА в Цюрих, съобщава Би Би Си. "Днес апелирам към единство и отборен дух, така че можем да вървим напред заедно", заяви той в речта си.

Той посочи още, че борбата днес е срещу корупцията, уговорените мачове и расизма, които все още се откриват във футбола, а това боли.

"Надявам се дисциплина, уважението и честната игра да триумфират днес. Това е като да сме в един стадион и да се играе футбол. Ние нямаме ограничение във времето и вие делегатите  сте реферите", заяви още Блатер.

Малко след началото на същинската част жени с флага на Палестина нахълтаха в залата. Те започнаха да крещят лозунги и да размахват знамето. След няколко секунди те бяха изведени от залата. На конгреса ще бъде обсъдено предложението на Палестинската футболна асоциация тази на Израел да бъде изключена от ФИФА.

На 65-я конгрес на световната футболна централа ФИФА основно предстои да бъде избран нов президент на организацията.

За поста президент в следващите четири години претендират настоящият президент на организацията Йозеф Сеп Блатер и йорданският принц Али бин ал Хусейн. Конгресът се провежда на фона възникналия преди два дни корупционен скандал, в който са замесени до този момент 9 висши функционери на ФИФА.

Европейските футболни нации вчера (28 май) загатнаха за възможността от бойкот на Световното първенство по футбол, ако Сеп Блатер остане начело на ФИФА.

Упоритият Блатер незабавно отхвърли призивите да подаде оставка и настоя, че днес ще защити преизбирането си. 79-годишният швейцарец, президент на ФИФА, се очаква да спечели петия си мандат, осигурявайки си мнозинството от гласовете сред 209-те асоциирани членове, въпреки че девет от настоящите и бивши висши представители в организацията са обвинени в измама.

Те са сред 14-е замесени в американско разследване на подкупи и рушвети на стойност 150 млн. долара за последните две десетилетия. Швейцарските власти междувременно иззеха хиляди документи по отделно разследване за това дали Русия и Катар са платили подкупи за домакинствата на следващите две световни първенства по футбол.

#ФИФА #Сеп Блатер #президент #конгрес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"