Роми се обучават за асистенти в Спешна помощ, Москов цели намаляване на насилието

Роми се обучават за асистенти в Спешна помощ, Москов цели намаляване на насилието
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Идеята на здравния министър Петър Москов роми да работят в Спешната помощ и това да възпрепятства насилието върху лекари, има развитие. Една от организациите, част от Националната пациентска организация е на роми. Те провеждат курсове за лекарски асистенти. Част от тях са назначени в спешни приемни отделения на болници, каза министър Москов на Петия конгрес на пациентските организации в петък.

Във връзка с идеята със здравни вноски да се плащат само заплати на лекари и медицински услуги, Москов каза, че правят точен разчет с финансовото министерство, който ще получи законова база в края на годината. Това означава за собствеността да се грижи собственикът, а нашите здрави вноски да отиват за лечение и за заплати на преките медицински лица, ангажирани с лечението ни.

Всяка сума, влизаща в системата на здравеопазване, трябва да е публична, било то през солидарния фонд, било през доброволния фонд, категоричен е министър Москов. Плащане на ръка нито има смисъл, нито дава гаранция че срещу това получавате нещо реално, предупреди той.

Част от промените за допълнителния пакет целят именно изсветляване - за да знаят хората какво получават срещу допълнително плащане.

150-200 млн. лв. приходи от акциза за вредни храни, прогнозира още министърът. Практически законопроектът за вредните храни е готов, но обмислят кога да го пуснат за публично обсъждане. Москов уточни, че не става въпрос за облагане на продукти от първа необходимост, а за такива с доказана сол, захар, трансмастни киселини и кофеин. Приходите от данъка ще бъдат използвани за профилактична дейност и превенция.

Идеята на здравния министър е тези продукти да бъдат маркирани и да има публична яснота, че са вредни.

#Петър Москов #Спешна помощ #пациенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"