"Ислямска държава" превзе ключово летище в Либия

"Ислямска държава" превзе ключово летище в Либия
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Радикалната групировка „Ислямска държава" превзе летището на град Сирт, след като принуди силите на базираното в Триполи либийско правителство да се изтеглят. Това заяви говорителят на кабинета Мохамед ал Шами, цитиран от „Франс прес". Той добави още, че либийските сили са се изтеглили в четвъртък вечерта от летището, „което е паднало в ръцете на „Ислямска държава".

По думите му, силите са се изтеглили от летището, където също има военна база, тъй като предислоцирането е „част от операция по обезопасяване" на два района, намиращи се в източната и западната част на града. За първи път „Ислямска държава" постига такъв военен успех в Либия.

„След като напуснаха, джихадисти от „Ислямска държава" проникнаха в базата, която беше напълно опразнена откъм оборудване, с изключение на един военен самолет, който не е в употреба", подчерта Шами. Говорителят каза още, че правителствените сили ще предприемат контраофанзива за връщане на летището щом пристигне подкрепление.

Базата се намира на 20 километра южно от Сирт - родният град на убития през 2011 година диктатор на Либия Муамар Кадафи, а Сирт се намира на 450 километра източно от столицата Триполи.

„Ислямска държава" заяви в съобщение в „Туитър", че контролира напълно летището в града.

 

#ислямска държава #Либия #Сирт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"