Бившият ни посланик в Русия е в черния списък на Москва, външно министерство знае

Бившият ни посланик в Русия е в черния списък на Москва, външно министерство знае
Илиян Василев, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев е в черния списък от имена на хора, на които е забранено да стъпват в Русия.

Министерството на външните работи (МВнР) е информирано вчера следобед от посолството ни в Москва за получен чрез Делегацията на Европейския съюз (ЕС) в руската столица списък от граждани на страните-членки на ЕС, на които се отказва достъп до Руската федерация, се посочва в изявление на говорителя на МВнР.

Списъкът съдържа имената на 89 души, сред които и българският гражданин Илиян Василев. Руската страна е предоставила списъка по настояване на ЕС във връзка със зачестилите в последно време случаи на отказан достъп на европейски граждани, които не са имали никаква предварителна информация в тази връзка.

Освен имената, руската страна не е предоставила

никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп

В този смисъл българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация, се посочва в изявлението.

Междувремнно, правителството на Германия поиска от Русия разяснения относно включените осем граждани на ФРГ в "черния списък".

Официален Берлин е във връзка с Москва и настоява за прозрачност при решаване на този въпрос. Лицата, включени в списъка, имат право да знаят основанията, заради които им се забранява влизането в Русия, се изтъква в декларация на германското външно министерство.

По данни на в. "Билд" и "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

"черният списък" е изпратен от руската страна в дипломатическите представителства

на европейските страни в Русия.

Сред германските граждани, на които е забранено да влизат в Русия, са депутатът в Бундестага от ХДС Карл-Георг Велман, заместник-председателят на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага Михаел Фукс, депутатите от Европарламента Ребека Хармс и Даниел Кон-Бендит, генералният секретар на Съвета на министрите на ЕС Уве Корзепиус, държавният секретар в министерството на отбраната на ФРГ Катрин Зудер, членът на ХСС Бернд Поселт и началникът на Главния щаб на ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

#ЕС #Москва #Русия #черен списък #Илиян Василев #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"