Обама обяви бедствено положение - Тексас под вода

Обама обяви бедствено положение - Тексас под вода
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама обяви бедствено положение, след като пороите в щата Тексас не стихват. Губернаторът Грег Абът обяви извънредно положение в 70 области. Жертвите от стихията към момента са поне 41, като включват 21 в Тексас, 14 в Северно Мексико и шест в щата Оклахома, съобщи Си Ен Ен.

Това е най-мокрият май месец в историята, но прогнозите предвиждат още води. Повишено е и нивото на реката Тринити в Далас, което е с 60 см над критичното равнище.

В части на северен Тексас само за няколко часа паднаха 20 см дъжд. Бързо покачващата се вода не пощади и големите пътни артерии. Стотици шофьори, които се намираха на голяма автомагистрала, се оказаха в капан.

Някои от загиналите са хора, които не са се подчинили на инструкциите на властите да не се опитват да преминават през водите, а заради такъв случай за малко да загине и полицай.

Той се опитвал да помогне на шофьори на наводнен път, когато придошли води отнесли патрулката и се наложило да бъде спасен от отнесената си кола с хеликоптер.

Бедствието обаче не е приключило. Тежките метеорологични условия се отразяват не само на Тексас, в съседния щат Оклахома серия от торнада преминаха и взеха живота на няколко души, има и хора, които се водят безследно изчезнали.

#Тексас #САЩ #Барак Обама #Оклахома

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »