Окръжната прокуратура поема случая със смърт на бебе в Тетевен

Окръжната прокуратура поема случая със смърт на бебе в Тетевен
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Окръжната прокуратура в Ловеч започва следствени действия във връзка със смъртта на бебето в Тетевенската болница. Припомняме, миналата седмица пореден случай на лекарска жестокост към родилка разбуни общественото недоволство. Родилката Наташа Габровска и нейният брат, който е бил в болницата, обвиниха лекарите, като според тях действията им са довели до смъртта на бебето.

Малко след това израждалата лекарка и началник на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Нина Байчева и колегата ѝ д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт на новородено дете, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - престъплението е по чл. 123 ал.1 от Наказателния кодекс.

Ще бъдат разпитани свидетели, изискана е цялата медицинска документация по случая от болниците в гр. Тетевен и гр. Плевен, както и от Регионална инспекция по здравеопазване - Ловеч. Ще бъдат изискани информация и документи от ИА"Медицински одит". Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

Българският лекарски съюз също ще разгледа случая.

Първоначалните данни от проверката там, която разпореди Министерството на здравеопазването, посочва, че са използвани неправилни и отречени от Европейския съюз техники.

В самата болница е разпоредена вътрешна проверка в деня след самия трагичен случай. Тя е разпоредена от управителя на болницата в Тетевен д-р Невелина Ганева, която е уведомила и по телефона Регионалната инспекция по здравеопазване, съобщи БНР.

Свикан е и Медицинският съвет към болницата, който е изслушал обясненията на д-р Нина Байчева. Д-р Байчева не е признала вина за случая с починалото бебе.

Проверка на лечебно-контролната комисия констатира пропуски и нарушения в работата на отделението на д-р Байчева от организационен характер, заради което ѝ е наложено дисциплинарно наказание. ЛКК към болницата не можа да даде експертна и компетентна оценка за правилността и целесъобразността на взетите решения от д-р Байчева при осъществяване на диагностичния процес.

Невелина Ганева каза още, че д-р Нина Байчева е била професионалист в работата си, но явно е имала проблем с общуването.

Оставката на д-р Байчева е разписана и в края на месеца тя ще напусне отделението. Проблемът остава обаче в болницата, тъй като след напускането на Байчева и Миков ще трябва да се закрие отделението.

#Тетевен #болница #Наташа Габровска #бебе #Нина Байчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"