Министър Москов поздрави екипа на проф. Спасов от УБ „Лозенец“ за уникална трансплантация

Министър Москов поздрави екипа на проф. Спасов от УБ „Лозенец“ за уникална трансплантация
Снимка: M3 Communications Group
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването Петър Москов посети Университетска болница „Лозенец“, за да поздрави екипа на проф. Любомир Спасов, който извърши успешна трансплантация на най-малкия досега пациент на болницата – двумесечното бебе Виктор.

Проф. Любомир Спасов коментира: „Фактът, че в България успяваме да се справим с такива тежки случаи, ни нарежда до добре организираните и функциониращи системи на здравеопазване в Европа и света. Съвсем малко са случаите на трансплантация на черен дроб на дете в такава малка възраст след чернодробна кома, причинена от хепатит В. Това е предизвикателство и изпитание за всяка здравна система и е безспорен успех на българската медицина“.

В началото на април на двумесечното бебе е поставена диагноза „остър вирусен хепатит В“ в Смолян. Поради влошаване на общото му състояние е проведена консултация с републикански консултант по инфекциозни болести – проф. Стойчева, и то е настанено в интензивното отделение на Инфекциозната клиника в Пловдив. Въпреки проведените действия, детето развива клинична картина на чернодробна енцефалопатия и кома.

На 11 април УБ „Лозенец“ приема бебето в реанимация. През следващите дни го подготвят активно, за да понесе животоспасяваща чернодробна трансплантация с огромни потенциални рискове. Прогнозираният процент за успешна трансплантация в тези тежки условия е едва 10%. Донор е бащата на детето.

В този клиничен случай българските лекари и медицински работници са демонстрирали своя висок професионализъм и умения. До момента в УБ „Лозенец“ са извършени 136 трансплантации.

За УБ „Лозенец“

Болница „Лозенец“ е университетско национално многопрофилно лечебно заведение. Болницата извършва диагностика, лечение и рехабилитация на болни, наблюдение на бременни жени и оказване на родилна помощ, наблюдение на хронично болни и застрашени от заболяване лица; профилактика на болести и ранно откриване на заболявания; мерки за укрепване и опазване на здравето; трансплантация на органи, тъкани и клетки. УБ „Лозенец“ извършва уникални за страната диагностично-лечебни дейности и научноизследователска работа по прилагането на съвременни медицински технологии.

Болницата извършва и обучение на студенти и следдипломно обучение на медицински специалисти. Здравното заведение осъществява научноизследователска и научно-приложна дейност в областта на медицинската наука и практика и изпълнява задачи по разработването и провеждането на националната здравна политика.

#Петър Москов #Петър Москов #Москов #проф. Любомир Спасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници