На ФИФА й е нужна реформа, убеден е Блатер (Обновена)

На ФИФА й е нужна реформа, убеден е Блатер (Обновена)
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

„Аз ценя ФИФА повече от всичко и се старая да правя най-доброто за футбола и организацията. Затова реших, че е необходим нов избор. Необходима е реформа на ФИФА. Моят мандат не се подкрепя от другите членове на ФИФА, от клубовете. Поради това аз моля за свикването на специален конгрес, колкото се може по-скоро."

Това заяви на пресконференция във вторник Сеп Блатер като обяви, че се оттегля от поста на президент на Международната футболна асоциация (ФИФА) 4 дни след като бе преизбран за пети мандат.

"В последните дни мислих дълбоко върху моето президентство и 40-те години, в които моят живот бе неизменно свързан с ФИФА и великия спорт футбол. Ценя ФИФА повече от всичко и искам да направя само това, което е най-добро за организацията и за футбола. Чувствах се задължен да се кандидатирам за преизбиране, тъй като вярвах, че това е най-доброто за ФИФА. Изборите приключиха, но предизвикателствата пред ФИФА не са. ФИФА се нуждае от тотална промяна", каза Блатер на пресконференцията в Цюрих във вторник.

"Въпреки че имам мандат от членовете на ФИФА, не чувствам, че имам мандат от целия футболен свят – феновете, играчите, клубовете, хората, които живеят, дишат и обичат футбола толкова, колкото всички ние във ФИФА", добави още той.

"Поради тази причина, аз реших да се откажа от своя мандат на извънреден изборен конгрес. Ще продължа да изпълнявам функциите си на президент до този конгрес", категоричен бе Блатер.

79-годишният футболен функционер подава оставка след 17 години управление.

Сеп Блатер заяви, че въпреки усилията, които е положил, за да преодолее проблемите не е срещнал разбиране и това е причината да подаде оставка. Президентът обяви, че е получил съдействието на итало-швейцареца Доменико Скала, който ще се погрижи за въвеждането и продължаването на недовършените от Блатер идеи. 

“Господин Скала е шефът на Одиторската комисия към ФИФА и ще проследи от близо избирането на моя наследник. Той има нужния опит да овладее ситуацията и да се справи с проблемите пред които е изправена централата.”

Малко след изказването на Блатер Скала обяви, че ще се погрижи новите президентски избори да се проведат възможно най-скоро и че най-вероятно ще бъдат насрочени между декември 2015 и март 2016

 

#Сеп Блатер #ФИФА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници