Преди изборите: Ердоган иска доживотна присъда за журналист

Преди изборите: Ердоган иска доживотна присъда за журналист
Президентът Ердоган и съпругата му Емине. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска доживотна ефективна присъда за журналист. Адвокатите на президента са обвинили редактора на вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар в шпионаж, съобщи "Дейли нюз".

Поводът за делото срещу журналиста е, че миналата седмица вестникът публикувал видео материал, който показва как държавната разузнавателна агенция на Турция изпраща камиони с оръжия на ислямистите в Сирия. Журналистът написал, че артилерийски снаряди, ракети и амуниции за картечници са били превозени в Сирия като медицински материали. В същото време властите декларирали, че камионите са пренасяли хуманитарна помощ.

Според турската опозиция акатата срещу Дюндар не е само заради статията, а защото от години критикува Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието. Опозиционерите смятат, че това е поредният предизборен ход на властта.

На 7 юни в страната се провеждат парламентарни избори, които може да променят политическа система и да определят бъдещето на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Наскоро Ердоган заяви, че се надява партията му да спечели най-малко две трети от 550-те места в парламента, като по този начин ще може да промени конституцията и да създаде силна президентска система на управление.

Според последните проучвания обаче, партията на Ердоган вероятно да събере по-малко от необходимите гласове за мнозинство от две трети и дори може да не успее да спечели 276 места, необходими за обикновено мнозинство.

#Реджеп Тайип Ердоган #Ердоган #Турция #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »