Служебен ректор пое Стопанската академия в Свищов

Служебен ректор пое Стопанската академия в Свищов
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебен ректор пое днес (3 юни) управлението на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов заради допуснати драстични нарушения при избора на ново ръководство на 28 май.

Тогава 35-годишната проф. Теодора Димитрова бе избрана за ректор на академията със 108 гласа "за" от 131 присъстващи.Така младата преподавателка по Финанси стана наследничка на досегашния ректор проф.Величко Адамов.

Оказва се обаче, че той не може да изпълнява задълженията си, след като бившия вече ректор се бе барикадирал във вуза заедно с двайсетина приближени служители и преподаватели. При появата на назначения за служебен ректор проф. Иван Върбанов бившият вече ректор и хората му заявили, че според тях заповедта на министър Танев е незаконосъобразна.

"В Стопанската академия се извършва самоуправство на група бивши членове на ръководството и група незаконно избрани преподаватели", алармира назначеният за служебен ректор проф. Иван Върбанов.

Той вече е сезирал полицията и прокуратурата в Свищов за това, че бившият ректор Величко Адамов и подчинените му не го допускат до кабинета на ректора. "Той заяви, че няма да се подчини на заповедта, въпреки че в нея има клауза за предварително изпълнение и жалба в съда не спира влизането й в сила. Дадох обяснения в полицията, защото докато пътувах от столицата към Свищов получих сигнали, че със служебния джип на Адамов от висшето училище се изнася трескаво документация и техника към частна квартира", разказа новоназначеният служебен ректор, допълва в. "24 часа".

Междувременно избраната от незаконното общо събрание ректорка проф. Теодора Димитрова пък отвърнала на удара с друга заповед от днес. С нея 35-годишната любимка на Адамов нарежда на преподаватели, студенти, докторанти и административен персонал да се подчиняват единствено и само на актовете, издадени от нея.



Утре сутрин (4 юни) проф. Върбанов ще направи нов опит да влезе във функциите си, но се закани този път да го направи заедно с представители на медиите.

#Стопанската академия #Свищов #Ректор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници