Манолова: Президентът нарушава закона с предложението за референдум

Манолова: Президентът нарушава закона с предложението за референдум
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от БСП Мая Манолова обвини президентът Росен Плевнелиев, че нарушава закона, внасяйки предложението заедно с местните избори да бъде проведен и референдум за изборните правила.

„Внасяйки на 3 юни 2015 година предложение за референдум за изборните правила, президентът Росен Плевнелиев нарушава Закона за референдумите, тъй като не е изминала една година от решението на Народното събрание, с което е отхвърлено предложение за референдум със същите въпроси. Това се случи на 17 юни 2014 година“, посочи Манолова по време на дебатите по промени в Закона за референдумите в парламента.

Манолова се въздържа от коментар по въпросите, предложени от Плевнелиев, но попита длъжен ли е той да спазва законите и сега действащия закон за референдумите. Внасяйки предложението си на 3 юни 2015 година, президентът нарушава закона, защото той гласи, че нова подписка със същите въпроси може да се направи една година след решението на Народното събрание, посочи Манолова.

Манолова риторично попита дали Росен Плевнелиев е „над закона“. Тя призова президентът да си изтегли предложението. Президентът да изтегли сегашното си предложение, да изчака и да си внесе предложението на 18 юни 2015 г., настоя Манолова.

"Защо променяте закона, след като даже президентът не го спазва", каза бившият зам.-председател на парламента. Тя посочи още, че част от парламентарните групи внасят законопроекти или ще подкрепят намаляване на праговете с елементарна политическа цел - внесеният от Плевнелиев референдум. Манолова посочи, че част от внасящите или подкрепящите спадане на праговете днес, за първи път имат подобна инициатива и това е във връзка именно с референдума на президента.

БСП е доказала, че е за широкото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и доказателство за това е първият закон за референдуми, предложен от БСП в 40-тото Народно събрание, каза Манолова. Тя призна, че този закон е имал своите несъвършенства, а и допълнително е бил осакатен при приемането му заради липсата на достатъчно широко мнозинство.

Въпреки това според Манолова не е вярно, че този закон прави невъзможно прякото участие на гражданите и припомни, че по инициатива на БСП е проведен референдума за АЕЦ "Белене". "Няма как да не се съгласим, че част от условия са прекомерно ограничителни", каза тя и добави, че БСП ще подкрепи част от внесените законопроекти за промени, които касаят най-вече намаляване на броя подписи и на условията за валидност при местни референдуми. БСП ще внесе и свои предложения между първо и второ четене, обеща тя.

#Мая Манолова #референдум #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"