Словесни нападки в парламента заради липсата на кворум

Словесни нападки в парламента заради липсата на кворум
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За първи път от началото на 43-тото народно събрание парламента не събра кворум и прекрати работа. Три опита бяха направени за започване на редовното заседание, но без успех. В дневния ред на народното събрание трябваше да се гледат промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за горите, свързани с мерки за незаконната сеч.

Една от предполагаемите причини за полупразната пленарна зала е фактът, че по принцип в петък депутатите разпитват министри, а за парламентарния контрол не им е необходим кворум. В четвъртък обаче по предложение на Реформаторския блок мнозинството народни представители се съгласи да отмени парламентарния „разпит" и да посвети петъчната си работа в доразглеждане на Закона за здравното осигуряване, както и на мораториума върху износа на дървесина.

"Депутатите на БСП са тук. Искахме да направим една проверка дали ГЕРБ вече са тръгнали за морето, дали си спят вкъщи", призна за умишленото нерегистриране на депутатите от „БСП Лява България" Мая Манолова. „Много се разхайтиха депутатите от ГЕРБ и управляващата четворна коалиция. Работното им време започва в 9. Това беше начин да им бъде припомнено", посочи още Манолова.

Очевидно в управляващото мнозинство има проблеми, предположи лидерът на БСП Михаил Миков. Очевидно народните представители са се юрнали по местните избори, това затруднява сериозно законодателната дейност на парламента, заяви още той. В днешната липса на кворум соцлидерът вижда системен проблем в коалицията. Миков припомни коментарите на герберите в предишния парламент, че работа на управляващите е да осигурят кворума.

Лидерът на червените е ядосан, че мнозинството отменило днешния парламентарен контрол. Това предизвикало опозицията да отвърне на удара, проваляйки заседанието. Миков отрече днешните действия на социалистите да са синхронизирани с ДПС, а и отсъствали много депутати от други групи. Нека да поработят малко управляващите и да се стегнат, призова социалистът.

„Този номер го научихме от ГЕРБ". По този начин зам.-председателят на парламента и зам.-председател на ДПС Алиосман Имамов коментира проваленото пленарно заседание и решението на депутатите от движението да не се регистрират за присъствие в зала.

Имамов увери, че празните места на ДПС нямат никаква връзка със законите от дневния ред - Закона за здравното осигуряване и мораториума за износа на дървесина. Зам.-председателят на НС разкри, че въпросът за регистрацията е консултиран с опозицията и от „БСП Лява България".

По-късно на брифинг в парламента ГЕРБ обвиниха ДПС и БСП за пропадането на кворума. Цвета Караянчева обясни, че днес като точка първа от днешния дневен ред е първо четене на Закона за горите, които касаят и мораториума за износа на дървесина. По думите й трябвало бързо да се действа, като от МЗХ са си свършили работата и са подготвили нужните законодателни мерки.

БСП и ДПС саботираха заседанието, категорична бе Караянчева. Двете формации не се регистрирали. Мораториумът изтича на 9 юни. Ние искаме бързо да приемем промените в закона за горите, подчерта Караянчева. Според депутатката на някои депутати не им се работело. От ГЕРБ са на мнение, че умишлено се саботира заседанието. Управляващата партия призова коалиционните си партньори да помогнат за кворума.

Радан Кънев също обвини депутатите от ДПС и БСП за липсата на кворум. От РБ почти всички народни представители били в зала. Процентно сме тук, колкото и ГЕРБ, обясни той в кулоарите на НС. По думите му народните представители от ДПС и БСП били в зала, но нарочно не се регистрирали.

Според Радан Кънев имало риск за днешното заседание с отпадането от дневния ред на парламентарния контрол. От РБ отсъствали 6-7 души, от ГЕРБ 20-ина, по думите му. Очевидно днес не е добър ден за дисциплината в мнозинството, коментира Радан Кънев.

От Патриотичния фронт също не били затруднили кворума, тъй като са били почти всички, увери съпредседателят на фронта Валери Симеонов. "Не съм ги броил. Почти всички бяха в пленарна зала. Един двама ги нямаше", отсече Симеонов.

#Народно събрание #кворум #Цецка Цачева #ГЕРБ #Радан Кънев #Валери Симеонов #Мая Манолова #БСП #ДПС #Михаил Миков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници