За първи път от 30 години случай на дифтерия в Европа

За първи път от 30 години случай на дифтерия в Европа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За първи път от 30 години насам в Европа е регистриран случай на заболял от дифтерия (или дифтерит). болният е 4-годишно момченце от Испания. То е било диагностицирано със заболяването тази седмица. За случая информира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от "Дарик радио".

Според д-р Кунчев става въпрос за завръщане на една отдавна забравена болест, а причината е отказ от имунизация.

"Дифтерията е силно заразно заболяване на горните дихателни пътища, при което ако не се вземат спешни мерки, се стига до задушаване и фатален край. Разпространява се при пряк физически контакт или по въздушно-капков път. Дo XX век дифтеритът е бил широко разпространен, но след това почти изчезва в развитите държави. В България ваксина срещу дифтерия е включена в задължителния имунизационен календар", посочва медикът.

Испанските лекари са били неподготвени, тъй като поради липса на подобни случаи, не се поддържа резерв от противодифтериен токсин. Животът на детето все пак е бил спасен, след като е било изпратено искане до всички европейски държави да доставят налични количества. Приложен е бил препарат от Франция, но с изтекъл срок на годност. 

Момченцето обаче продължава да е в изключително тежко състояние.

Животоспасяващ антитоксичен серум е бил предоставен и от Русия, но са нужни още допълнителни количества. Според д-р Кунчев България също е в състояние да предложи.

Темата бе отворена по време на заседание на парламентарната здравна комисия, на което депутатите с 13 гласа "за" срещу едва 2 "против" не приеха предложение на "Атака" за законови промени, чрез които задължителните ваксини за децата у нас да станат препоръчителни.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"