Виктор Понта ще е премиер, докато не се разцепи коалицията

Виктор Понта ще е премиер, докато не се разцепи коалицията
Виктор Понта Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Георги Василски

През 2007 година кантората на сегашния премиер на Румъния Виктор Понта работи с кантората на днешния сенатор - Дан Сова. Тогава Сова е юридически съветник на двата най-големи топлоенергийни комплекса в Румъния "Турчени-Ровинари". Това е най-големият топлоенергиен комплекс в северната ни съседка и се намира в центъра на страната, в Карпатите.

Прокуратурата днес обвинява и двамата, че с фалшиви документи са прехвърляни пари от Сова към Понта. Става дума за сумата от около 60 000 евро. С тези пари Понта си е купил луксозен апартамент в Букурещ, а фирмата на Сова му е плащала лизинга на една кола. В отплата Понта през 2008 година, когато става премиер, назначава Дан Сова за министър. Той беше министър за връзки между правителството и парламента, после стана делегиран министър за инфраструктурата, а след това и министър на транспорта.

Прокурорите в Румъния повдигнаха обвинение срещу Сова за далавери по времето, когато е давал юридически съвети на "Турчени-Ровинари", той подаде оставка и напусна правителство. Сега е сенатор и за да бъде съден, Сенатът трябва да му свали имунитета. Два пъти имаше гласуване, но имунитетът на Сова не беше свален. Защото е социалдемократ, а социалдемократите са мнозинство в Сената.

Сова е обвинен, както и Виктор Понта, че с фалшиви документи са прехвърляли парите си. Президентът на Румъния заяви, че иска оставката на премиера, но той му отговори, че политика се прави в парламента. Понта в момента е и депутат в румънския парламент, в долната камара. Опозицията внесе искане за сваляне на имунитета му и за вот на недоверие, което ще се гледа в следващите дни. Той е публикувал също във "Фейсбук" извадки от документи, с които се опитва да докаже, че е изряден.

За да докажат вината на Понта, първо трябва да го освободят от парламента, за да може да продължи разследването. Лично аз смятам, че Понта ще отърве кожата, защото има мнозинство и в долната камара на парламента. Прогнозирам също, че той ще остане премиер, поне докато не бъде разцепена управляващата коалиция.

Коментарът е на Георги Василски, журналист и писател, бивш кореспондент на БНР в Румъния. Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници