Ето кой срещу кого се изправя на вота в Турция

Ето кой срещу кого се изправя на вота в Турция
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция е в навечерието на съдбовни избори. На 7 юни страната ще избере парламент, който ще я управлява в следващите 4 години. В неделя общо 31 партии ще се борят за гласовете на 56 641 000 регистрирани избиратели, от които 53 765 000 живеят в Турция, а 2 876 000 са в чужбина. Ето кои са основните играчи на вота и историята им:

Като един от основните претенденти за спечелването на изборите е партията на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Ахмет Давутоглу. Именно тя управлява южната ни съседка в момента.

Партията на справедливостта и развитието е основана е на 14 август 2001 г. от настоящия президент и бивш министър-председател Реджеп Тайип Ердоган. ПСР има в момента 326 депутати в турския парламент.

Правителството на Ердоган си поставя за цел членството на Турция в ЕС. Поради това са предприети много законодателни промени, в това число и отмяната на смъртното наказание и снемане на забраната за употреба на кюрдски език. ПСР успява отчасти да намали и прекомерното влияние и намеса на турските военни в политическия живот на страната.

Миналата година лидерът на партията Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в страната и по презумпция стана надпартиен. Като свой наследник той посочи тогавашния външен министър Ахмет Давутоглу. От 28 август 2014 г. Давутоглу е изпълняващ длъжността министър-председател на Турция.

Републиканската народна партия е наричана често „партията на Ататюрк“, а от 2002 година, когато Партията на справедливостта и развитието идва на власт, става един от най-големите опозиционери. Настоящ лидер е Кемал Кълъчдароглу.

Републиканската народна партия е член на Социалистическия интернационал. Тя е основана през 1923 година от Мустафа Кемал Ататюрк. До 1946 година е единствената разрешена партия в Турция.

Републиканската народна партия намира най-голяма подкрепа сред светски и прозападно ориентираните турци. В момента разполага със 135 депутати в Парламента. Партията се противопоставя на отмяната на чл. 301 от турския наказателен кодекс, както и на приетите с референдум на 12 септември 2010 година промени в Конституцията.

През 90-те години председател на партията е Дениз Байкал, под чието ръководство партията намалява лявата си идейна ориентация и преминава на центристки политически позиции. На конгреса на партията, състоял се на 22 май 2010 година за председател е избран Кемал Кълъчдаролу, който е с по-леви възгледи.

Партия на националистическото действие е една от националистическите партии в Турция. Нейн лидер е Девлет Бахчели.

Партията на националното действие е турска крайнодясна националистическа партия.
Основана през 1969 година от полковник Алпарслан Тюркеш,. Партията е свързвана и с неофашистката терористична организация Сиви вълци.

На парламентарните избори през 2011 година Партията на националното действие получава 13% от гласовете и 53 места в турския парламент. Трима от депутатите са жени. В последно време партията държи дистанция с миналото си на ултранационализъм.

Народнодемократичната партия (НДП) е най-малката партия в турския парламент. Тя е лява опозицинна партия, прокюрдско ориентирана.

Народнодемократичната партия е основана през 2012 г. Като крило на Национално демократичния конгрес (обедиение на много независими лявоориентирани движения). Партията се управлява от съвместна президентска система на лидерството, с един председател -мъж и един председател – жена.

От 22 юни 2014 г. Тези постове се заемат съответно от Селахатин Демирташ и Фиген Уксекдаг. Често сравняват НДП с турската версия на СИРИЗА.

Народнодемократичната партия иска равни права за жените и мъжете, защита на околната среда и толерантност към ЛГБТ общността.

#Турция #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"