Турция пред нови избори?

Турция пред нови избори?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Коалиционните преговори ще доминират в Турция през идните седмици, след като гласоподавателите порязаха плановете на президента Реджеп Ердоган да промени конституцията и да стегне хватката си около властта с въвеждането на президентска република, пише британският "Гардиън".

Това е най-тежкият удар

за неговата Партия за справедливостта и развитието,  откакто дойде на власт през 2002 г. За пръв път в 13-годишното си управление партията губи парламентарното си мнозинство, докато в същото време кюрдското малцинство в страната получи безпрецедентно представяне в парламента.

Макар че управляващата партия с лекота успя да спечели най-голям дял от вота на изборите, провели се в неделя, резултатът й - 41% от депутатските места, представлява рязък спад от последните парламентарни избори през 2011 г., когато спечели почти половината от националния вот. Сега, за пръв път от 2002 г. насам, Партията на справедливостта и развитието ще трябва да формира коалиционно правителство или да свика нови избори.

Остава обаче неясно кой ще бъде неин потенциален партньор

след като най-вероятният кандидат, дясната Партия на националното действие (MHP), изключи възможността за коалиция.

Според държавната Анадолска агенция лидерът на партията Девлет Бахчели е казал, че партията „е готова да остане в опозиция срещу възможна коалиция между Партията на справедливостта и развитието, Републиканската народна партия и Народната демократична партия“.

„Никой няма правото да тласне Турция към

правителство на малцинството

и сценариите на някои кръгове“, каза Бахчели и добави: „Предсрочните избори ще се случат, когато им дойде времето“. Той приветства изборните резултати, с които неговата партия спечели 31 места в парламента.

Селахатин Демирташ, съпредседателят на лявата Народна демократична партия, също отхвърли възможността за коалиция с управляващата партия.

„Няма да формираме коалиция с AKP, държим на думата си. Ще бъдем в парламента като силна опозиция“, каза Демирташ на пресконференция в Истанбул миналата нощ. Той добави, че изборните резултати слагат край на всички планове за налагането на президентска република.

#Реджеп Ердоган #Ердоган #избори #Турция #Селахатин Демирташ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"