Вдигат 133-метров паметник на Апостола край Свиленград

Вдигат 133-метров паметник на Апостола край Свиленград
Така ще изглежда величественият монумент на Апостола. Снимка: Сдружение „Аз обичам България"
A A+ A++ A

133-метров паметник на Васил Левски ще бъде изграден до главен път Е-80 край Свиленград.

Той ще бъде част от най-големия мемориален комплекс в България и един от най-големите в целия свят.

Освен паметника в него ще има интерактивен музей с най-ярките моменти от цялата българска история, информационен център, изложбена зала и зони за отдих.

Идеята огласиха в четвъртък ръководителите на проекта на пресконференция, в която участие взеха и кметът на Община Свиленград Георги Манолов, и председателят на Общинския съвет, Георги Еленков.

Монументалният комплекс „Васил Левски“ ще се простира на площ от 52 дка, предоставена безвъзмездно от Община Свиленград.

Неотдавна Община Свиленград спечели финансиране от Европейския съюз за облагородяване на района около паметника, обясни кметът на града Георги Манолов.

По думите му на площ от над 300 дка ще бъде изграден парк с места за почивка. Това ще промени и облагороди целия облик на района.

Идеята за изграждането на монументален комплекс „Васил Левски“ е на Илиян Матеев, председател на сдружението „Аз обичам България“. Сдружението ще ръководи проектирането, финансирането и изграждането на целия комплекс.

„Проектът започва със собствени средства на учредителите на сдружението. Още преди началото на дарителската кампания събрахме около 75 хил. лв., като тази сума непрекъснато нараства“, обясни Матеев.

По думите му другите начини, чрез които ще бъдат набирани средства за изграждане на комплекса, са доброволни дарения от фирми и физически лица, есемес кампания и продажба на сувенири и артикули с надпис „Аз обичам България“.

По предварителни изчисления стойността за изграждане на мемориалния комплекс е 4 млн. евро. Кампанията по набиране на средства ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.

По проекта за изграждане на монументален комплекс „Васил Левски“ работят конструктори с ръководител доц. д-р инж. Людмил Оксанович, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и архитекти с ръководител арх. Емил Драганов, също преподавател във ВИАС.

Скулптор е Илия Иванов – с многобройни изложби в България и в чужбина в продължение на 40 години, и с опит в изграждането на паметник на Апостола.

Идеята за величествената статуя на Апостола беше обявена от сдружение „Аз обичам България“ още през декември мин. г. Оттам твърдят, че Левски ще засенчи статуята Исус Христос от Рио и Дева Мария от Хасково.

В знамето на Левски ще се монтират 2 ултрапанорамни асансьора. Оттам ще могат да виждат цяла Тракия - от Свиленград до Одрин, та чак до Орестиада, с което България ще кандидатства и в „Книгата за рекордите на Гинес“.

Паметникът е проектиран да бъде изграден от железобетонна конструкция, покрита с бронз или несмлян талк.

Най-голямото бижу за посетителите се очаква да бъде виртуален информационен център и интерактивен музей. Там ще се показва цялостната дейност на Васил Левски в националноосвободителните борби.

По повод на това, че паметникът ще бъде изграден в близост до турската граница, от „Аз обичам България“ гарантираха, че не търсят конфликт по какъвто и да е повод с Турция и Гърция, а искат да заложат на словата на Апостола:

„Мечтая за чиста и свята република, в която и българи, турци, арменци, гърци ... ще живеят равни пред закона“.

#Васил Левски #Свиленград #паметник #Е-80 #България #мемориал #Георги Манолов #Георги Еленков #Европейския съюз #Университета по архитектура #строителство и геодезия #София #ВИАС #Апостола #Исус Христос #Рио #Дева Мария #Хасково #Тракия #Одрин #Турция #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"