Премиерът иска по-широк дебат за цените на тока

Премиерът иска по-широк дебат за цените на тока
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. Той предлага да се отложи с един месец решението за поскъпването на електроенергията. Това се разбира от стенограмата от днешното заседание на кабинета.

Премиерът препоръча на министрите, работещи по нормативните актове относно регулацията в сектора, да проведат срещи с ресорните парламентарни комисии.

Скок на цената на тока средно с около 2% след 1 юли предвижда приетият в понеделник от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проект за цените на електроенергията през новия регулаторен период. За бита повишението е минимално.

Председателят на комисията Иван Иванов обяви, цитиран от БНТ, че най-голямо е повишението за абонатите на „Енерго-Про" в Североизточна България - малко над 3 на сто.

Токът за бита за клиентите на ЧЕЗ в Западна България ще поскъпне с 1,53 %. Малко над 1 процент пък ще е увеличението на цената за абонатите на ЕВН в Югоизточна България.

Цената на тока за промишлеността обаче се очаква да се увеличи с 20% заради предстоящото увеличение на таксата задължение към обществото, която индустрията плаща.

"20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много. Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпият ток за индустрия в Европа към български фирми", заявява премиерът. 

#Бойко Борисов #цени #електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"