Работодатели и синдикати плашат с протести, ако цената на тока скочи

Работодатели и синдикати плашат с протести, ако цената на тока скочи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работодатели, синдикати и граждански организации заплашват с протести, ако има дори и минимално увеличаване на цената на тока. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за утвърждаване на новите цени в сектора от първи юли.

Синдикатите се обявиха против увеличаването на таксата „Задължение към обществото", като посочиха, че това ще доведе до допълнителни разходи за въгледобивните дружества, предаде „Фокус”.

Работодателите съобщиха, че ако КЕВР не отстъпи от решението си, ще излязат на протест. Гражданските организации също предупредиха за протести, ако има каквото и да е увеличение на цената на тока за потребителите или за индустрията.

Скок на цената на тока средно с около 2% след 1 юли предвижда приетият в понеделник от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проект за цените на електроенергията през новия регулаторен период.

Ако цените влязат в сила в този вид, електричеството на територията на ЧЕЗ ще поскъпне с малко над 1,5%, за клиентите на EVN - с 1,22 на сто, а за тези на ЕНЕРГО-ПРО - с 3,6%.

Премиерът Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. Премиерът препоръча на министрите, работещи по нормативните актове относно регулацията в сектора, да проведат срещи с ресорните парламентарни комисии.

 

#синдикати #работодатели #протести #цена #ток #скочи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"