Ясна е сумата, която ще е необходима за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Ясна е сумата, която ще е необходима за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ясна е сумата, която ще е необходима изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Тя е уточнена време на срещата в министерството на енергетиката между специалния пратеник на държавния секретар Джон Кери Амос Хохстейн и ресорния министър Теменужка Петкова.

Според изчисленията ще са нужни 5,3 млн. долара, за да се изгради новият блок. Участието на АЕЦ "Козлодуй" в изграждането на бъдещата мощност ще възлиза на 400 милиона долара.

Специалният представител на държавния секретар на САЩ Амос Хохстейн посети вчера (10 юни) България. Освен с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, той имаше срещи с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Даниел Петков. Сред темите, които Хохстейн обсъди беше и диверсификацията на доставките на природен газ за България.

На влизане в министерството на енергетиката за преговори с ресорния министър американският специален представител заяви пред БГНЕС, че "очаква добър разговор" с Теменужка Петкова.

Идеята за 7 блок

В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на площадката в Козлодуй. Неговото изграждане ще ни позволи и занапред да останем в клуба на държавите развиващи ядрената енергетика за мирни цели.
През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. "Уестингхаус" трябваше да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.

Планираше се реакторът АР-1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.

Кои са "Уестингхаус"

"Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят.

През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ, "Уестингхаус" доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа.

"Министерството на енергетиката на САЩ ни казва къде може и къде - не да има реактор, изграден по тази технология. Собствеността е 87% на японски акционери, но от 60 г. Вашингтон решава къде може и къде – не, да строим тези реактори. Над половината реактори в света са построени по технологията на Уестингхаус. Ние сме частна компания, опитваме се да стоим настрана от политиката", заяви изпълнителният директор на компанията Дани Родерик при едно от посещенията си в страната ни.

"Уестингхаус" в България

Американската компания е на българския пазар отдавна. Между 2001 и 2007 г., "Уестингхаус" успешно са модернизирали всички несвързани с безопасността системи за управление на пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй". От 2009 г. насам инженерният офис на "Уестингхаус" в София успешно е завършил или в момента изпълнява множество големи проекти за модернизация на системи за контрол и управление за клиенти от регион Европа, Близкия изток и Африка. През ноември 2013 г. компанията подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на системите за управление на спецкорпус 3 (СК-3) в централата

 

#АЕЦ "Козлодуй" #7-и блок #Уестингхаус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »