Как роботите помагат за обучението в техническите науки

Как роботите помагат за обучението в техническите науки
снимка: "Robopartans"
A A+ A++ A

Роботите са много добро средство за обучаване на ученици в сферата на техническите науки. Училището по роботика "Robopartans" има за цел да събуди интереса на учениците към физика, информационни и комуникационни технологии, математика и като цяло технически науки. Това каза за Novinite.bg Кирил Митов - един от основателите на единственото училище по роботика в България.

Създаването на училището по роботика е била неговата голяма мечта. "Имах мечта да направя училище по роботика и да го направя точно така, както изглежда в момента", споделя младият предприемач.

Кирил Митов е бил мотивиран и от самите ученици. "Видяхме какъв е ефектът между учениците и роботите, и когато можеш да обучаваш ученици чрез роботи става много по-забавно, по-ангажиращо. Има повече страст в цялото нещо, не е суха материя, не е изкуствено", разкaзва той.

"Роботът е реален обект и когато трябва да го конструираш и програмираш да свърши някаква работа, и ако той не успее, много реално виждаш, че има проблем. Програмирал си го да не се блъска в някаква стена, а той се блъска. Тогава започваш да влизаш в детайлите - защо, как и къде е сбъркана програмата. Роботите са много добро средство за обучаване на ученици в сферата на техническите науки", категоричен е Кирил.

В училището по роботика се обучават ученици от 8 до 16 години. Обучението продължава около 4 години, като протича на нива. Целият курс се състои от 11 нива.

"В самото занятие учениците конструират робот, решават определени проблеми с него, след което го разглобяват", разказва основателят на "Robopartans" и допълва, че роботите са универсални, може да правят всичко, но основно са лего роботи, които са с цел обучение.

"В един момент нашите ученици трябва да започнат да се учат на програмиране. Много важен е подходът. Хубавото на роботите е, че всичко се вижда нагледно. Другото, което е много ценно е, че една задача можеш да я решиш с много математика, физика, а можеш и с чисто проба-грешка. Целта е децата да се запалят към техническите науки".

"Robopartans" oрганизира различни състезания на територията на страната. В България се прави само първият кръг. От близо 20 отбора, около два участват на световно ниво.

"Състезания по роботика в света много. Ние сме си харесали едно, организираме локален кръг в България, събираме финансиране и победителите ги изпращаме на следващи кръгове".

В състезанията винаги има участници от ТУЕС (Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет – София), където е завършил самият Кирил, а в момента преподава там, от СМГ и други училища.

Той споделя, че за пътуванията в чужбина се налага да търсият спонсорство от различни IT фирми.

"До момена винаги сме намирали подкрепа от не малко фирми, които се включват с малки участия, но накрая се получава бюджет, който позволява отборите да се изпратят в чужбина".

Създателят на "Robopartans" Кирил Митов смята, че специалистите от техническите науки имат бъдеще в България.

"В България има отрицателна безработица в IT сектора. Полето е много потенциално, когато става въпрос за софтуер, за сервизна роботика, за неща, които не изискват големи индустриални комплекси за производство".

По думите му, много от учениците му отиват да учат в чужбина, но не малка част от тях се връщат да работят в България.

#роботи #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"