Агентите на ДАНС без право да арестуват – ще викат полицай

Агентите на ДАНС без право да арестуват – ще викат полицай
A A+ A++ A

Държавната агенция Национална сигурност вече няма да има полицейски правомощия - това предвижда постановление на Министерския съвет, с което се променя правилникът за прилагане на Закона за ДАНС, пише "24 часа".

Постановлението е прието на закрито заседание на кабинета миналата седмица, тъй като към него има секретни приложения. Откритата част от постановлението бе публикувана от правителствената информационна служба в петък. Промените се налагали заради изваждадето на ГДБОП от структурата на ДАНС и преминаването на антимафиотите отново към МВР. Те са предложени от министър-председателя Бойко Борисов, тъй като той пряко отговаря за дейността на ДАНС.

От правилника за прилагане на закона за ДАНС отпадат над 10 текста, които регламентираха полицейските правомощия на агентите и правото им да разследват престъпления. С промените агентите на ДАНС вече ще трябва да се обръщат към полицията, ако искат да бъде арестуван гражданин.

Служителите на ДАНС ще имат право да задържат единствено нарушители на сигурността на имотите на самата агенция, но отново ще трябва да викат полицай, става ясно от постановлението на Министерския съвет.


#ДАНС #постановление #правомощия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"