Диагностичен апарат хваща в зародиш рака на простатата

Диагностичен апарат  хваща  в зародиш рака на простатата
Снимка: „Медикус Алфа“
A A+ A++ A

Добрата новина е, че диагностичният апарат Хистоскенинг хваща още в зародиш рака на простатната жлеза.

Уролозите от „Медикус Алфа“ установиха, че около 40 процента от случаите с повишен ПСА и отрицателни резултати за карцином при стандартната биопсия всъщност са фалшиво негативни, т.е. има карцином. Злокачествен тумор имат 8 човека от 20, при които стандартната биопсия за рак на простата показва фалшиво негативни резултати. Карциномите са открити благодарение на най-точния в момента метод за ранна диагностика – Хистоскенинг. Резултатите от посочените 20 случая показват, че 40 процента от многократно биопсираните преди това мъже са с пропуснат рак на простата. Това съобщиха националният консултант по урология проф. Александър Хинев и д-р Рангел Старев по време на 6‐тия симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” в София.

Проф. Александър Хинев и д-р Рангел Старев са направили прицелна биопсия на над 50 пациента в пловдивската клиника „Медикус Алфа“.

„Резултатите, които получихме са впечатляващи. Често се случва клинично значим рак на простатата да не може да бъде открит при диагностика с досегашните методи. За съжаление нашето изследване показа, че честотата на този пропуск може да бъде 40%“, обясни д-р Старев.

Стандартната биопсия на простата е характерна с висок процент фалшиво-негативни резултати и ниско ниво на откриваемост на простатен карцином, както и усложнения, свързани с вземането на множествени трансректални биопсии от простатата. Чрез новия високотехнологичен метод Хистоскенинг диагностиката на рак на простатата е с почти 100% точност. Апаратът позволява вземането на прицелни /таргетни/ биопсии от всички суспектни зони в простатата, което намалява фалшиво-негативните резултати и подобрява откриваемостта на простатния карцином в ранен стадий. Изследването е 25-30 минути и не е травматично за пациента.

Опитът на уролозите показа, че Хистоскенингът улавя и т.нар. ин ситу карциноми – рак още в зародиш. „Имаме такива случаи, доказани и патоанатомично, открихме рак в най-ранната възможна фаза“, съобщи д-р Старев.

#простата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »