Може ли Путин да стане "новият покровител" на Германия?

Може ли Путин да стане "новият покровител" на Германия?
Меркел и Путин спорят за Украйна по време на Азиатско-европейската среща в Милано през октомври 2014 г. Снимка БГНЕС
A A+ A++ A

Владимир Путин може да стане "новият покровител" на Германия вместо САЩ и в Берлин подобен вариант вече се обсъжда. Такова мнение пред германското списание "Фокус" изрази швейцарският военен експерт Арберт Щахел, който е директор на Института за стратегическии изследвания в Веденсвил.

При сегашните обстоятелства това "едва ли изглежда възможно", но в дългосрочна перспектива Германия и дори цяла Европа може да се обърнат към Русия. "Германия може да признае Путин като новия покровител, вместо да разчита по-нататък на САЩ", посочи експертът.

"Защо това да изглежда невъзможо? В историята вече е имало моменти, когато Русия и Германия са подписвали споразумения", продължава Щахел, който уточни, че сегашният световен ред "едва ли ще остане завинаги такъв".

Щахел смята, че подобен вариант от развитието на събитията вече се разглежда в правителствените среди на Германия. "Щом Германия почувства заплаха за своите държавни интереси, тя може да отиде към промяна на курса", добави политологът.

Според него в момента САЩ не са достатъчно силни да "защитят" Европа. Освен това за "ефективното сдържане" на Русия в Европа на Вашингтон в момент не му достигат "нито финансови средства, нито достатъчна подкрепа сред населението".

Той не знае кога точно описваният от него сценарий може да бъде претворен в реалността. По думите му това ще зависи от развитието на събитията в Украйна. "Това може да стане след година или сред пет, но вече има обсъждания но тази тема", заяви експертът.

Щахел е убеден, че Германия играе ключова роля в противороставянето между САЩ и Русия. Ако Германия наистина извърши завой към Русия, това ще означава "постепенно изгонване на САЩ от континентална Европа", продължава швейцарецът. В другите европейски страни внимателно следят какви решения се взимат в Берлин и вероятно много ще последват примера на Германия, предполага директорът на института.

Що се отнася до прехвърлянето на военна техника и сили на НАТО в Източна Европа, швейцарският експерт смята, че това решение е "безсмислено от военна гледна точка". Той го възприема като "политическо успокоително" от страна на САЩ за страните от Източна Европа.

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"