Кой няма интерес от мажоритарния вот?

Кой няма интерес от мажоритарния вот?
A A+ A++ A

Всяко споменаване на промяна на изборните правила е деликатна тема, която неизбежно ражда скандали. Така е, защото Народното събрание не е само представителен орган, а излъчва и изпълнителната власт, което прави депутатското място още по-привлекателно. Всяко назначение се извършва на партиен принцип или с предварителна договорка между партиите. Така избирателят е максимално отдалечен от властта, защото не го представлява човек, а опорни точки от партийните централи. Резултатът е, че никой за нищо не е виновен, а обвиненията се прехвърлят от едно правителство на следващото.

ДПС отвори кошера като обяви, че ще внесе редакция на въпроса за референдума за 100% мажоритарен вот. В сегашния вариант е записано, че 1/3 от депутатите трябва да се избират мажоритарно. Лидерът на ДСБ Радан Кънев подкрепи предложението, ако ДПС уточнят, че всички 240 депутати ще бъдат избрани с мажоритарен вот без никакъв праг. ГЕРБ и БСП не искат и да чуят, възмутени нареха предложението "провокация".

Въпреки че е странно предложението да идва от ДПС, което изгони своите кандидати, избрани с преференции, освен това Лютви Местан се обяви и срещу референдума, темата заслужава обществен дебат. Дори да бъде приет някакъв смесен компромисен вариант, ще е голяма крачка срещу безобразието в парламента да влизат хора, за които са гласували хиляда души. Не е аргумент, че обществото не е готово за подобен тип гласуване, защото този проблем може да бъде решен с добра разяснителна кампания.

Най-големите врагове на предложението се боят, че при мажоритарен вот печелят партиите с твърди ядра, а това би означавало според тях само ГЕРБ и ДПС да останат във властта. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров смята, че 100% мажоритарен вот е подъл удар срещу многопартийната система и антисистемните партии, защото ще бетонира двуполюсния модел.

Притесненията им могат лесно да бъдат разсеяни, като предложат по-ефективен вариант от мажоритарния, който да сложи край на порочната практика 20 години да ни пробутват на теория неизбираеми хора, както и такива обслужващи корпоративни интереси.

#мажоритарен вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"