Година след затварянето от КТБ настояват за открит процес

Година след затварянето от КТБ настояват за открит процес
A A+ A++ A

Протест на площад "Гарибалди" под наслов "19 юни преди една година - грабеж на КТБ! 19 юни тази година – протест пред КТБ!" и заседание на Софийския апелативен съд по иск срещу решението на СГС за обявяване на КТБ в несъстоятелност маркират днес годишнината от събитията около четвъртата по големина банка, довели до нейното затваряне.

Заявилите участие в протеста искат парите си и радикални действия, не само думи. В апелативния съд пък ще преценяват отново аргументите за обявяване на КТБ в несъстоятелност и неплатежоспособност с начална дата 6 ноември 2014 г.

Припомняме хронологията от преди година: в 14.40 часа на 19 юни 2014 година ръководството на КТБ официално увери, че банката е стабилна финансова институция. Ден по-късно, в 12.20 часа на 20 юни, от трезора обявиха, че заради безпрецедентната кампания срещу банката ще потърсят институционалната подкрепа на БНБ. Половин час по-късно БНБ обяви, че поради изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията поставя банката под специален надзор.

Последваха противоречиви изказвания за капиталова дупка в трезора и различни действия на синдиците, сред които изнасяне на картини и ценни предмети от централата на банката, които впоследствие се оказаха лични дарения.

В началото на април тази година дойде и окончателното решение на Върховния административен съд, с което бетонира решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. С това решение отпаднаха и пречките пред старта на делото за несъстоятелността й.

Една от последните информации, обсъждана в медиите, бе за турския холдинг "Йозтюрк" проучвал състоянието на КТБ и банка "Виктория" с цел евентуално закупуване на двете дружества. Турската страна е запознала Фонда за гарантиране на влоговете в банките у нас с намерението си да предложи спасителен план за двете банки на стойност 1,5 млрд. евро.

Цветан Василев и директорите на КТБ настояват делото за фалита да е открито

Във връзка с насроченото за петък, 19 юни, обжалване на решението на СГС за обявяване в несъстоятелност на КТБ
„БРОМАК“ и „КТБ“ АД, представлявана от изпълнителните директори, чиито правомощия са прекратени, са внесли в САС молба делото да бъде разгледано публично в открито съдебно заседание. Това се казва в писмо на Менко Менков, адвокат на банкера Цветан Василев, изпратено до медиите.

Адвокатът на банкера твърди, че има важно новооткрито доказателство. Молбата е мотивирана от значителния обществен интерес, който „случаят КТБ“ предизвиква и в уважение на правото на българското общество да узнае цялата обективна истина за КТБ, което може да стане – единствено и само в открит съдебен процес, от безпристрастен и независим съд, а не зад „закрити врата“, се казва в писмото.

Според Менков тъй като другите участници в съдебното производство по искането на БНБ за обявяване на КТБ в несъстоятелност не са поискали делото да се гледа при закрити врата, логично е съдът да допусне открито заседание.

Със същата молба „БРОМАК“ и КТБ, представлявана от изпълнителните директори, представиха и новооткрито доказателство, с което се доказва по безспорен начин от независим контролен орган, че собствения капитал на КТБ не е бил отрицателна величина в хода на производството по специален надзор на банката.


#КТБ #Софийския апелативен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"