Стрелецът от Чарлстън искал да започне „гражданска война“

Стрелецът от Чарлстън искал да започне „гражданска война“
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Дилан Руф, задържаният за масовото убийство в църквата в Чарлстън, беше прехвърлен със самолет от град Шелби в Южна Каролина, където беше арестуван, в център за задържане в Чарлстън, съобщи "Гардиън". 21-годишният младеж се предаде, без да окаже съпротива по време на проверка на улицата.

Чичото на нападателя – Карсън Коуълс, описа племенника си като затворено момче, което изглеждало по-малко от възрастта си, нямало работа, нито шофьорска книжка и което стояло прекалено много време в стаята си. Младежът повтарял клас в гимназията, а после се преместил в друго училище, което напуснал през 2010 г. За последния си рожден ден Руф получил от баща си подарък – 45-милиметров пистолет и започнал да се учи да стреля.

През февруари Руф бил задържан в мола „Колумбиана“, тъй като изнервил служителите там със странни въпроси за броя на персонала и работното време. Била извикана полицейска патрулка и тогава Руф станал още по-нервен. Патрулиращите полицаи го претърсили и открили у него болкоуспокояващо лекарство, което някои хора, пристрастени към мощни наркотици, приемали понякога. Руф признал, че е получил лекарството от свой приятел. Медикаментът се продавал само срещу рецепта, а Руф бил арестуван заради притежание на такава субстанция. Разследването по случая не е приключило. От мола забранили на Руф да го посещава за една година. Два месеца по-късно обаче от мола се обадили в полицията, защото Руф се появил на паркинга му въпреки забраната. Той бил арестуван, а забраната му – вдигната на три години.

Дилан е дете на разведени родители. Той, заедно с по-голямата си сестра Амбър, живеели известно време с баща си и втората му жена. Приятел на младежа разказва пред Асошиейтед прес, че в последно време Руф му споделял, че цветнокожите превземали света и някой трябвало да направи нещо за бялата раса. Престъплението е било планирано от около половин година, твърди пред телевизия Ей Би Си друг негов приятел. Той споделя още, че Руф е бил „голям привърженик на расовата сегрегация. Казваше, че иска да започне гражданска война, или нещо такова, след което да се самоубие“.

Убийство на девет афроамериканци в Чарлстън беше наречено престъпление, подбудено от омраза. То беше извършено от 21-годишен бял мъж, носил преди време значка на апартейда и други символи на превъзходството на белите, пише „Ню Йорк таймс“. Мнозина правозащитници обаче недоумяват защо нападението официално не бе наречено тероризъм.
Нападения като атентата срещу Бостънския маратон от 2013 г. веднага биват заклеймени като терористични действия, извършени от ислямски екстремисти, но нападенията срещу афроамериканци и мюсюлмани в САЩ рядко биват наричани така, особено ако са извършени от хора с бял цвят на кожата, казват критици, цитирани от „Ню Йорк таймс“.

Смъртта на тези хора в църквата в Чарлстън, която е с дългогодишна история, предизвика ударни вълни, усетени навсякъде в Съединените щати, и то в момент, когато напрежението е обтегнато до краен предел заради насилието на расова основа и поредното масово убийство с огнестрелно оръжие, пише „Гардиън“.

„Без контрол върху оръжията, расизмът ще продължи да убива чернокожи“, гласи друга статия в „Гардиън“. Масовите убийства с огнестрелно оръжие станаха нещо съвсем банално в Америка, но тя стана чувствителна към расовото насилие заради набиращото скорост недоволство от убийствата на невъоръжени хора от полицаи. Но убийството на девет чернокожи енориаши от бял нападател откроява ясно двете болести на тази страна – расизма и оръжията. И двете са дълбоко вкоренени в историята ѝ още от нейното създаване, а и няма скоро да си отидат.

Фактът, че щатският сенатор Клемента Пинкни е сред загиналите, показва, че никой не е в безопасност. Фактът, че това става на молитва в църква, показва, че никъде не е безопасно. Америка няма монопол над расизма, но той е толкова смъртоносен заради лекотата, с която хората могат да се сдобият с оръжие.

#Чарлстън #САЩ #църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"