Новак: Българите искат "Турски поток" през техен хъб

Новак: Българите искат "Турски поток" през техен хъб
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България предлага на Русия да построи на своя територия газов хъб. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак след среща с българския си колега Теменужка Петкова в Санкт Петербург. Срещата между двамата енергийни министри бе в рамките на 19-я Международен икономически форум.

"Проектът за газов хъб предвижда приемо-предавателна точка до град Варна за руския газ, както и газът доставян от интерконекторите и бъдещия местен добив от дълбоко Черно море. Запознахме Европейската комисия с концепцията и проектите от нея са включени в десет годишния план за развитие на ENTSOG. Следващият етап от този процес е свързан с анализ, който ENTSOG следва да извърши върху влиянието на проекта за газов хъб върху съседните страни. Това ще позволи определянето му за проект от общ интерес", заяви по-рано Петкова пред Новак.

По думите на българския енергиен министър предимствата на проекта са стратегическото разположение на страната ни, добре развитата газопреносна мрежа в България и предстоящото й разширение и модернизация. Българският газов хъб ще даде ефективна възможност за пренос на природен газ от Русия към Централна Европа.

Новак обаче не коментира какво е становището на Москва по въпроса.

"Тя (българският енергиен министър Теменужка Петрова) предлага построяването на газов хъб в България. Те искат "Турски поток", искат да върнат "Южен поток", но с хъб в България. Българската страна всъщност предложи това още преди половин година, сега Петрова го презентира отново", заяви Новак.

Петкова и Новак подчертаха, че работата на българо-руската смесена икономическа комисия е добър формат за обсъждане на текущи въпроси. Петкова предложи следващото заседание на българо-руската работна група по енергетика да се проведе в София, преди заседанието на смесената комисия, планирано за есента. Тя подчерта, че руската страна продължава да е важен партньор за България в енергийния сектор.

По-рано Новак заяви, че Русия е готова да възобнови преговорите по нефтопровода Бургас – Александруполис. Вчера Новак и гръцкият му колега Панайотис Лафазанис подписаха меморандум да строителството на продължението на газопровода "Турски поток". "Газопроводът, който ще минава през Гърция, ще играе стабилизираща роля в региона", подчерта Лафазанис.

Министър Петкова информира, че към момента не е обсъждана възможност за възобновяване на проекта „Бургас – Александруполис“.

Новак коментира и информациите, че Русия би могла да стане член на ОПЕК: "Никога не сме получавали предложение за това и възможността не е обсъждана". Думите му бяха по повод изказването на иракския министър на петрола Адел Абдул-Махди, че би приветствал разширяването на ОПЕК и в частност присъединяването на Русия към организацията.

"Разговорите между Русия и ОПЕК са традиционни. Обсъждаме различни тематични въпроси. За целта имаме създадени работни групи от специалисти. В частност, работим постоянно върху изучаването на настоящата ситуация на петролния пазар", каза още Новак.

 

#Александър Новак #Теменужка Петкова #газов хъб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »