Преговори за "Бургас-Александруполис" няма, защото трябва промяна в параметрите

Преговори за "Бургас-Александруполис" няма, защото трябва промяна в параметрите
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Енергийният министър Теменужка Петкова е заявила, че в България не е обсъждана възможността за възобновяване на проекта "Бургас-Александруполис". Това е станало по време на среща с руския й колега Александър Новак по време на икономическия форум в Санкт-Петербург.

По време на разговора, руската страна е попитала дали има промяна в позицията на България по отношение на проекта "Бургас-Александруполис". Петкова е предложила следващото заседание на българо-руската работна група по енергетика да се проведе в София, в близките месеци, съобщават от пресцентъра на енергийното министрество.

Александър Новак оповести готовността на страната си да възобнови преговорите по петролопровода "Бургас-Александруполис" на икономическия форум, часове преди да разговаря с министър Теменужка Петкова. Споразумението за строителство бе подписано между Русия, Гърция и България през 2007 година.

Припомняме, през месец май бе решено правителството да отпусне нови 100 хил. лева за този проект, тъй като спирането му предизвика задлъжнялост на нашето дружество.

Междувременно, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че по този проект трябва да има промяна в параметрите. Той припомни причините България да преразгледа участието си в този проект. „Ако има някаква промяна на технически, икономически параметри, темата може да бъде обсъждана”, подчерта Дончев и поясни, че без промяна на параметрите, стар проект в изначалния му вид, за който и да говорим, няма основание да се обсъжда отново.

На същия икономически форум в Санкт Петербург министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пък имаше двустранна среща със заместник-министър председателя на Русия Аркадий Дворкович, който отговаря за държавната политика в областта на развитието на инфраструктурата. Там тя предложи в рамките на междуправителствената комисия България – Русия да бъде създадена специална подгрупа за строителството и инфраструктура. По този начин биха се разширили възможностите компании от двете страни да участват в търговете за изпълнители на строителни обекти на територията на двете страни, както и за реализацията на съвмести проекти на принципа на ПЧП.

В Русия има огромно строителство, където българските компании имат желание да вземат участие. Павлова обаче посочи, че строителни фирми срещат затруднения от гледна точка на нерешения въпрос за двойното данъчно облагане и наличните квоти за брой външни работници. В сектора на земеделието и вноса на български свежи храни вицепремиерът предложи да се обмисли вариант за създаване на смесени предприятия, които да реализират продукцията си на руския пазар.

Форумът в Санкт Петербург тази година е посветен на глобалните предизвикателства пред световната икономика, развитието на човешкия капитал, новите революционни технологии и иновациите.

#Теменужка Петкова #Санкт Петербург #Бургас-Александруполис #газ #Лиляна Павлова #Томислав Дончев #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"