ГЕРБ и БСП взаимно се обвиняват за цената на тока

ГЕРБ и БСП взаимно се обвиняват за цената на тока
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Михаил Миков обвини Реформаторите и ГЕРБ за поскъпването на тока, в отговор ГЕРБ ще иска парламентарна комисия да разследва кои депутати са се възползвали от високите изкупни цени за зелената енергетика.

Изявлението на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова в МС бе атакувано след по-малко от час на извънредна пресконференция на БСП. Според лидера на социалистите Михаил Миков не е справедливо да се обсъждат заплатите на енергетиците като основно причина за цените на тока. Комисарите в КЕВР, взели решението за поскъпване, са представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок. "Не бива отговорността да се прехвърля на всички политически сили", отбеляза Миков.

Когато се намалят заплатите на енергетиците, те ще намерят работа другаде - най-вероятно в съседна Турция, където в момента се изграждат нови ядрени мощности, каза още той. По негова информация само 10% от разходите в държавната енергетика са за заплати.

От централата на ГЕРБ реагираха почти мигновено: "Лидерът на БСП Михаил Миков прави опит да заблуди обществото и да избяга от политическата отговорност. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока е взето единодушно от всички девет членове на комисията, в която БСП също има свой представител", заяви бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Според Добрев от протоколите на КЕВР може да се види, че регулаторът е гласувал единодушно въпросното решение.

ГЕРБ ще предложи да се направи комисия за ВЕИ сектора, за да се установят кои са собствениците на тези ВЕИ, кои хора и кога са направили закона и кои хора след това се възползвали от него. "Законът е приет през 2007 година, но им се струва, че печалбите са малки и през 2008 година вдигат срока на преференциална цена от 20 на 25 години", каза Добрев.

"Както направихме с КТБ, сега ще предложа същата комисия да види кой е приел закона и се е възползвал за собствена печалба от него, а сега пита - ах, как се случиха толкова проекти", коментира Делян Добрев и припомни, че през 2008 г. с техническа грешка срокът за изкупуването на преференциални цени на зелената енергия беше удължен от 20 на 25 години.


#Делян Добрев #Михаил Миков #БСП #ГЕРБ #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници