Петкова: Цената на тока зависи изцяло от КЕВР, която е независима и обективна

Петкова: Цената на тока зависи изцяло от КЕВР, която е независима и обективна
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да е ясно, че цената на тока зависи изцяло от КЕВР. Комисията е независима и обективна. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след проведена среща с представители на парламентарните групи в НС.

По думите й няма основание за притеснение по отношение на решението на комисията.

„Със Закона за енергетиката ние бяхме тези, които искахме да се обособи ясно КЕВР, да се отдели от изпълнителната власт, за да се разсеят всякакви съмнения по отношение на вмешателство. Към настоящия момент, съгласно закона няма изобщо такава възможност. Не може да има вмешателство от страна на когото и да било в решенията на комисията", обясни Петкова.

Тя посочи още, че това, което правителството може да направи и прави е да определя политиките в сектор „Енергетика" и да прави реформите там.

„Тези проблеми са тежки и са натрупвани с години. Действията трябва да бъдат много бързи. Предприехме много бързи такива с промените в Закона за енергетиката. Предоговорихме условията с двете американски централи, но за да влезе намалението в сила, трябва да бъдат платени старите задължения на НЕК към двете американски централи", каза още Петкова.

От своя страна зам.-председателят на парламента Димитър Главчев посочи, че ще бъдат предложени законодателни промени, с които да бъде отложен във времето влизането на ценовия модел на електроенергията.

Той поясни, че Парламентарната комисия за наблюдение на КЕВР ще има извънредно заседание утре и ще излезе с доклад за проект за решение, което ще бъде разгледано в пленарна зала в сряда.

"В рамките на изслушването ще може да чуем какво точно са имали предвид комисарите, когато предлагат ценовия модел от 1 юли. След това с проекта за решение ще имаме възможност да им предоставим възможностите за реакции така, че това, което предлагат да е възможно най-благоприятното за всички български граждани, както и за бизнеса", каза заместника на Цачева.

Конкретните законодателни стъпки ще бъдат съобразени от юридическите експерти.

"Идеята е за българските граждани да бъде постигнат максимално най-добрия модел за цена на тока при подходящите условия. Моля да няма никакви спекулации в намеса за независимост, въобще не е засягана независимостта на КЕВР. Всяка една власт, бъдейки независима, трябва да даде най-доброто от себе си, защото всички власти в синхрон трябва да произведат продукта, който е най-добър за обществото. Всички представители на управлението трябва да работят в синхрон без да се нарушава независимостта им, но хората очакват всяка една власт да дава най-доброто от себе си, за да може да бъде постигнат максимално добрия резултат", смята още Главчев.

#Теменужка Петкова #ток #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »