Даниел Митов: Евросъюзът трябва сам да чертае картата на енергийните доставки

Даниел Митов: Евросъюзът трябва сам да чертае картата на енергийните доставки
A A+ A++ A

За единните позиции на ЕС по енергийните въпроси, включително по проекта "Турски поток", призова външният министър Даниел Митов на редовното заседание на съвет "Външни работи" в Люксембург. ЕС не бива да се поддава на външни опити за внасяне на разделение между държавите-членки и трябва сам да начертае картата на енергийните доставки, посочи той.

Външните министри обсъдиха със заместник-председателя на ЕК и комисар по енергетиката Марош Шевчович ролята на дипломацията за подобряване и гарантиране на енергийната сигурност на ЕС, информираха от МВнР.

Разнообразяването на източниците и пътищата на доставки, както и подобряването на свързаността на енергийната инфраструктура бяха изведени като водещи приоритети. Подчертана бе необходимостта от разширяване на енергийното сътрудничество и диалога с важни алтернативни доставчици на газ за Европа като Азербайджан, Туркменистан, Алжир, Иран и Ирак.

Българският първи дипломат изтъкна значението на Южния газов коридор, както и на интегрирането на енергийните пазари в Югоизточна Европа. Той посочи необходимостта от ускоряване на изграждането на реверсивните междусистемни връзки между България и Гърция и България и Сърбия, които наред с инициативата за "Вертикален газов коридор" ще допринесат за подобряване на енергийната сигурност на Югоизточна Европа и ЕС като цяло.

Министрите обсъдиха и ситуацията в Република Македония, като изразиха дълбока загриженост от ситуацията в страната, сочат още от Външно.

Отправен бе призив към политическите партии да предприемат незабавни действия за намиране на изход от политическата криза и възстановяване на доверието в институциите на базата на споразумението от 2 юни 2015 г. Министър Митов информира за посещението си в Република Македония през миналата седмица, като изтъкна необходимостта от постигане на компромис между политическите партии за преодоляване на кризата. Външният министър подчерта, че България подкрепя присъединяването на Република Македония към НАТО и ЕС, но за целта страната трябва да извърши необходимите реформи и изпълни всички съществуващи критерии за членство. Министър Митов посочи, че поддържането на добросъседски отношения от страна на Република Македония е от ключово значение в тази посока.

Министрите взеха решение за започване на операцията на ЕС в Средиземно море EUNAVFOR MED, която има за цел да разбие бизнес модела на трафикантите на хора. Операцията е един от елементите от всеобхватния подход на ЕС за справяне с миграционния натиск върху външните граници на Съюза. Министър Митов подчерта необходимостта от различен подход спрямо бежанците от конфликтни зони, на които ЕС трябва да предостави защита, и потоците от икономически имигранти, чието нарастване налага адекватно прилагане на политиката на връщане.


#Даниел Митов #ЕС #енергетика #Марош Шевчович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници