Горанов предупреди за финансови сътресения в здравеопазването

Горанов предупреди за финансови сътресения в здравеопазването
A A+ A++ A

„Има реален риск здравната система в края на годината да изпита доста сериозни затруднения от текущото й финансово състояние, затова искам още отсега да алармирам", каза финансовият министър Владислав Горанов на форума „Здравната реформа: бизнес диагноза“.

По думите му , че случващото в сектора е "състояние на свободно падане". Това неминуемо ще се прояви в следващите няколко месеца, ако много бързо не се вземат спешни мерки, убеден е разпоредителят на бюджета.

На форума, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), бяха изнесени тревожни данни за състоянието на здравеопазването.

По данни на финансовото министерство от 2009 г. насам публичните финанси в сектора нарастват с изключително бърз темп спрямо общото икономическо развитие на държавата и номиналното нарастване на БВП. 2009 г. е приключила с 2,600 млрд. лв. разходи за здравеопазване, а 2014 г. – с близо 4 млрд. лева, посочи Горанов. Това означава, че 30-40% е номиналният ръст на разходите за сектора, което е несъизмеримо нито с инфлацията в страната, нито с БВП.

Анализът, на който акцентира финансовият министър показва, че това нарастване на разходите за здраве ще постави сериозен въпрос за натиск на здравеопазването върху другите сектори, които финансира правителството и ще бъде предизвикателство за решенията, които много бързо трябва да бъдат взети.

През 2014 г. спрямо 2013 г. общото нарастване на приходите по консолидирания бюджет е около 440 млн. лв., а почти същата сума е и общото нарастване на разходите за здравеопазване, отчетени в 2014 година. „Това означава, че цялото допълнително изземване през бюджета е съпоставимо с увеличението на консолидираните разходи за здравеопазване. Не случайно и 2014 г. приключи с доста сериозен консолидиран дефицит“, коментира министърът на финансите.

Владислав Горанов категорично заяви пред представителите на бизнеса в здравеопазването, че „всички усилия, които полага министър Москов, трябва да бъдат подкрепяни, за да може много бързо възможните мерки за балансиране на системата, в съответствие с възможностите на обществото, да бъдат реализирани“. 

Горанов призова към отказ от популизма, който надделява в дебатите около здравната реформа. „Реалният проблем е изключително неефективната система на здравеопазването, не признаването на това обстоятелство води до ескалиране на проблемите и до твърде високата цена, която българското общество плаща за относително същото качество“, каза той.

Очертава се недостиг от около 200 млн. лв. в бюджета на НЗОК и за 2015 г., независимо от големите нива на разходи, които се генерират година след година в системата. Той предупреди, че НЗОК е инструмент за финансиране и разпределение на ресурса на хората от здравноосигурителни вноски, но има голям риск те да не стигнат, за да се покрият потребностите на касата.  

#Владислав Горанов #здравеопазване #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"