Блумбърг: Провалът на ЕС на Балканите разчиства пътя на руските амбиции

Блумбърг: Провалът на ЕС на Балканите разчиства пътя на руските амбиции
A A+ A++ A

Политическите граници, които възникнаха при кървавото югославско разпадане, сега са новата арена в борбата на Русия и САЩ и техните съюзници, пише агенция Блумбърг и прогнозира нарастващо влияние на Путин в региона.

Агенцията цитира македонския президент Георге Иванов, който казва: "Руският президент Владимир Путин използва възможността да разшири влиянието си на Балканите".

Според него провалът на ЕС и НАТО да предпазят някои страни от региона, давайки им шанс за членство, разчиства пътя за руските амбиции.

"Очевидно е, че ЕС е забравил географията", казва 55-годишният Иванов в интервю, дадено в словашката столица Братислава. "А Русия превъзхожда другите по география", обръща внимание той.

"Ако се създаде вакуум, някой ще поиска да го запълни", казва Иванов, чийто втори петгодишен мандат изтича през 2019 г.

Балканският полуостров, където живеят много етнически групи, често е ставал център в сблъсъка между великите сили за сфери на влияние, напомня агенцията.

Иванов обаче не даде никакви примери за нареченото от него "руско разширяване на присъствието". И докато той предупреждава за нарастващото влияние на Путин, неговият премиер Никола Груевски подкрепя плановете за руски газопровод към Европейския съюз, който може да преминава през Македония в опит да се заобиколи съществуващото трасе за доставки през Украйна, пише Блумбърг.

Нестабилността в Македония помогна за срива на облигациите, които спаднаха до рекордно ниско ниво миналия месец. Пазарите бяха размътени от скандалите с подслушванията, които вкараха страната в най-сериозната политическа криза от повече от десетилетие. Опозицията обвинява правителствени служители, включително Груевски, в злоупотреба с власт и настоява той да се оттегли.

Република Македония, кандидат за член на ЕС от десетилетие, е била възпрепятствана да се присъедини към първите в света от съседна Гърция, която възразява срещу използването на името Македония.

"Отношенията с Гърция е малко вероятно да се подобрят в краткосрочен план", казва Иванов. Според него в Македония нямаше да има много от проблемите, пред които е изправена сега, ако беше започнал процесът на присъединяване към ЕС, а обществото беше започнало да се реформира стъпка по стъпка. "Никой не е в състояние да се промени сам", казва Иванов.

Източник: БГНЕС

#Балканите #Георге Иванов #Русия #Путин #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »