Привиден консенсус за цените на тока за бизнеса - дискусията продължава

Привиден консенсус за цените на тока за бизнеса - дискусията продължава
A A+ A++ A

Всички заинтересовани страни да положат усилия, за да няма повишение на цената на електроенергията. За това призова вицепремиерът Томислав Дончев след поредното заседание на кабинета на тема ток в деня, в който Народното събрание изслушва ръководството и членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Разгорещената дискусия в парламентарната зала показа колко крехък е всъщност постигнатият през последните дни консенсус да не се бърза с вдигането на цените, а да се даде време за намиране на резерви, които да омекотят поскъпването.

Противоречия се появиха както между управляващи и опозиция, така и в самата управляваща коалиция. Депутатите от БСП бяха категорични, че отлагането на решението на регулатора е кризисен PR и така управляващите искат да прехвърлят отговорността за несвършената работа на параламента. Депутатите са разделени в мнението за колко време трябва да се отложи ценовия период, както и дали да е само за сектор електроенергетика, или да обхваща и всички други сектори. Веднага след заседанието в парламента се заговори и за оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов. В отговор на въпрос дали е готов да я подаде, той заяви: „Ще се подчиня на решението на Народното събрание“.

Председателят на енергийния регулатор бе категоричен, че отлагането на решението за цените с повече от един месец ще доведе до трупане на дисбаланси. По-рано за това предупреди и членът на КЕВР Светла Тодорова.

На този фон вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че „правителство, парламент, комисия, производители трябва да положат необходимите усилия да няма увеличаване на цената на електроенергията за българския бизнес“.

"В подобен формат консенсус има рядко. Въпреки това след близо 2 часа разговори с колегите постигнахме съгласие по няколко теми. Първата, че всички, от които зависи - правителство, парламент, комисия, производители трябва да положат необходимите усилия да няма увеличаване на цената на електроенергията за българския бизнес, като ключов фактор в неговата конкурентноспособност", обясни Дончев.

"На второ място - това е свързано с въпроса как би следвало да се случи това - постигнахме консенсус, че трябва да се изяснят всички случаи, при които имаме свръхподпомагане", заяви Дончев.

Вицепремиерът обясни, че след интензивна работа през последните седмици са установвени 355 проекта за "зелена енергия", главно фотоволтаици, на обща стойност близо 100 млн. лв., които са финансирани със средства по Програма за развитие на селските райони на ЕС. Въпреки че са получили европейска субсидия, собствениците на тези инсталации се възползват и от преференциалните цени за произведената възобновяема електроенергията все едно, че инвестицията е направена с техни пари или с кредит, допълни Томислав Дончев. Така тези бизнесмени получават ддържавна и европейска помощ едновременно или са двойно облагодетелствани, коментират експерти.

"Постигнахме консенсус по отношение на това, че ако проверките, които извършва по решение на КЕВР Агенцията Държавна финансова инспекция, установят случаи на необосновано завишаване на инвестиция, това трябва да се отрази или в редуциране на цената, или директно в отнемане на лиценза за особено драстичните случаи", заяви вицепремиерът. Той изрично направи уточнението, че "става дума за правомощия на КЕВР, защото ние сме в позиция единствено да коментираме, да предлагаме или препоръчваме".

По две теми дискусията продължава и се надявам да имаме решение в сряда следващата седмица. Едната е реформата в държавната енергетика, точно как ще се случи, с какви конкретни количествени и финансови параметри. Другата е създаването на целеви фонд, който да компенсира дисбалансите и да бъде буфер в системата, съобщи вицепремиерът. Трябва да припомним, че този вариант е предлаган многократно от експерти в сектора, но съпроводен с цялостна система за реформи, които обаче се твърде спорни.

По въпроса за обявения за протеста в петък, който обявиха представители на бизнеса, позициите на работодателските организации се разделят.

Пълния текст можете да прочетете в 3Е - енергетика, екология, икономика

#електроенергията #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници