Пробваха да прекарат лъв, но препариран, през "Капитан Андреево"

Пробваха да прекарат лъв, но препариран, през "Капитан Андреево"
снимка: МОСВ
A A+ A++ A

Турски гражданин е пробвал да прекара през ГКПП „Капитан Андреево“ лъв. Царят а животните е бил препариран, а собственикът не е разполагал с необходимите документи, за да го притежава.

Чужденецът е пътувал от Виена за Ирак. На ГКПП обаче е бил спрян за митническа проверка, където става ясно, че има фактура за покупката на препариран африкански лъв (Panthera leo), но не и необходимите документи по CITES (Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна), съобщават от пресцентъра МОСВ. 

За случая е уведомена РИОСВ в Хасково. Деянието е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие. Предстои РИОСВ – Хасково да състави акт за административно нарушение, а Законът за биологичното разнообразие предвижда глоба от 2000 до 10 000 лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци имуществена санкция от 5000 до 30 000 лв. 

Съгласно изискванията на ЗБР препарираното животно е оставено на митническо съхранение до влизането в сила на наказателно постановление, след което ще бъде отнето в полза на държавата и предоставено на природо-научен музей. 

CITES е международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях. Основният принцип на Конвенцията е осъществяване контрол на търговията със застрашени видове. Това става чрез въвеждането на специална система от разрешителни, издадени от съответните власти в страните членки на Конвенцията. Нейн обект са около 30 000 вида животни и растения. С приемането на България в ЕС страната ни се задължава да изпълнява регламентите на Евросъюза.

 

#лъв #Капитан Андрево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »