Психологът Милена Динкова разкрива тайните на любовта

Психологът Милена Динкова разкрива тайните на любовта
Снимки: Веселина Стефанова/ Novinite.bg; книжарница "Сиела"
A A+ A++ A

Милена Динкова е консултант по успешни връзки. Тя е психолог по образование, фокусира дейността си върху взаимоотношенията, като предлага разбираеми и ефективни отговори в сложни ситуации. На среща, организирана от издателство "Колибри" в четвъртък, тя представи своята книга с изпитани рецепти за взаимоотношенията  „Любовта – какво не знаем за нея”. На 8 юни бестселърът на Милена излезе и на английски език във великолепния превод на Велина Минкова - „What We Don’t Know About Love”.

"Връзките са най-голямото училище в живота ни, защото партньорите винаги натискат слабите ни места - ако не се защитим адекватно, тогава партньорът подсъзнателно винаги ще ги натиска. Затова е изключително важно човек да има добра самооценка и да познава себе си", категорична е Милена, като добавя, че в любовта човек трябва да е поне малко егоист.

В своя "наръчник за любовта" Милена Динкова - Родригез, започва от основата на всяка психотерапия - себепознанието, което идва от детството. Оказва се, че страхът от изоставяне се корени там, а любовта на майката е едно от най-ключовите фактори, нужни, за да може възрастният да обича. "Научно доказано е, че ако като малък не си обичан от майка си, тогава няма да знаеш как да даваш любов като пораснеш, ще бъдеш агресивен и изпълнен със страх", убедена е тя.

С напътствия и упражнения в книгата, психологът дава решения на някои от най-разпространените проблеми на хората в днешно време - тежък развод, обременяващ партньор, липса на партньор от дълго време и други подобни. Каквато и да е причината за тези проблеми обаче, тя се корени в нас.

"Себепознанието е сила. Ако не познаваме себе си, няма как да ни обичат. Книгата помага да надникнем в несъзнаваното, което е много по-мощно от съзнаваното. Затова и книгата се получи така дебеличка - много несъзнавани неща има в любовта", добавя още Милена Динкова.

На въпрос дали наистина арогантният писател Фредерик Бегбеде е прав и любовта наистина трае три години, консултантът по успешни връзки не дава точен отговор: "Трябва да приемем факта, че любовта и привързаността имат вродена непредсказуемост. Няма рецепта или годност. Винаги, когато някой си избира партньор, го съветвам да гледа съвместимостта - в ценностите, целите, желанието за деца и т. н. При покриване на тези параметри любовта може да трае и десетилетия. Проблемите започват тогава, когато се вторачваме в негативите на другия".

Все пак, психологът допусна, че от научна гледна точка има обяснение на "годността" три години - доказано е, че след третата година от една връзка се изчерпва хормонът "допамин", който е свързан с новостта и заради който "светът ни изглежда по-ярък, буквално". След това обаче изпомпването му в кръвта приключва. "Затова, ако любовта на двама души се основава само на това чувство за вълнение, то тя си отива."

"След третата година обаче се наблюдава по-високо ниво на хормона "окситоцин" - той се отделя най-много при раждане. Кара ни да се чувстваме уютно, в безопасност, защитени и приятно с това, с което сме свикнали", обяснява експертът.

Разбира се, Милена не пропусна да даде и някои съвети за успешна връзка.

Съвет номер 1: Флиртувайте! "Двамата в една връзка не трябва да спират да флиртуват помежду си. В днешно време много хора се стряскат от тази дума, но флиртът всъщност е вродено умение. В началото на връзката флиртът става по естествен начин. С напредването на времето обаче двойката трябва да се дисциплинира да флиртува един с друг, защото това е сигнал за благоразположеност. Казвайте по-често на партньора си, че го/я харесвате."

Съвет номер 2: Излизайте! "Романтиката се храни с преживявания извън дома. Колкото и да ни е приятно да гледаме филм, да сме си двамата вкъщи, по този начин връзката се изчерпва. Докато заниманията навън внасят свежест във връзката."

Съвет номер 3: Женете се! "Доказано е, че бракът влияе по-добре на запазването на любовта, отколкото съжителството. Бракът е необходим ритуал. Човешката психика има нужда от ритуали. В днешно време те са по-малко, например празниците. Но ритуалите бележат периоди и така психиката се настройва по-лесно за един нов етап от живота. Според статистиката, при съжителствата има много по-висок процент раздели, отколкото при сключилите брак. Най-добре е бракът да е без съжителство преди това, но в България това не е реалистично."

Съвет номер 4: Равнопоставеност. "Между партньорите трябва да има равнопоставеност - и двамата да се чувстват ценни във връзката, дори да имат различен тип нужди".

Съвет номер 5: "Не" на ранните бракове. "До кризата на 30-те години (има научно доказана такава криза, при която около 30 години човек сменя приоритетите си, работа, партньор и променя коренно живота си) човек не се познава добре. Съзнанието му е насочено навън, в откриване на нови преживявания, усещания и вкусове. Много по-малко той гледа навътре, към себе си. Преди 30 години не са ясни приоритетите на партньорите и ако сключат брак тогава, то след време най-често откриват, че се различават по цели, ценности и възгледи и се разделят."

 

#любов #връзки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »