Иван Иванов: Никой не може да ме пречупи и постави на колене

Иван Иванов: Никой не може да ме пречупи и постави на колене
A A+ A++ A

"Никой не може да ме пречупи и постави на колене!" Това заяви председателят на Комисията за енеригийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов след днешното заседание по повод на нападките към регулатора. От думите му стана ясно, че промените в статута на КЕВР с преминаването й директно към Народното събрание по никакъв начин не са променили отношението на политици и бизнесмени с влияние към регулатора. През последните седмици КЕВР е подложена на безпрецедентен натиск заради променената методика за ценообразуване и вероятното поскъпване на електроенергията за индустрията. Най-агресивни са изказванията на председателя  на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Той обвини КЕВР, че не е ефективен. Да им се слагат срокове, срокове и отговорности, заяви Домусчиев, като постави под съмнение квалификацията на членовете на регулаторната комисия.

"В дебата относно бъдещето на българската електроенергетика се появха изказвания на някои от участниците. В този дебат се отправят неоснователни обвинения към КЕВР. Ще проследим всяко от направените изявления и след анализ ще отнесем въпроса към оправомощените органи на страната. Към мен като председател бяха отпарвен нападки. Никой не може да ме отклони от пътя който съм поел за защита на българските потребители. Никой не може да ме пречупи и постави на колене", заяви Иван Иванов, като добави, че на колене може да стои само пред героите на България и родителите си.

Юристът на КЕВР Ремзи Осман също отбеляза натиска върху КЕВР. "В целия този процес бяха отправени некоректни атаки към комисията, включително и от изпълнителната власт, включително и от работодателските организации. От комисията се искаше да наруши закона. Или сме правова държава, или не", заяви отй, като отбеляза, че през тези горе-долу три месеца комисията е свършила значителна работа. Съответните органи ще бъдат сигнализирани за всички, които са отправили неоснователни обвинения към комисията, заяви юристът.

Днес регулаторът трябваше да излезе с решение за цените на електроенергията през новия регулаторен период и дали влизането им в сила ще бъде отложено с 1 месец. Председателят й Иван Иванов обаче обяви, че регулаторът ще каже на 30 юни дали ще отложи ценовото решение за тока. Причината е, че в Държавен вестник не е публикувано решението на парламента за промените в Закона за енергетиката.

Повече по темата четете в 3Е - енергетика, екология, икономика


#Иван Иванов #КЕВР #електроенергията #ценообразуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"