Гърция избра самоубийството

Гърция избра самоубийството
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Коментарът е на Бернд Ригерт пред Дойче веле.

Изненадващ ход от Атина отново обърна надолу с главата всички планове за спасяване на Гърция от фалит. С наглостта си, този ход надминава всичко, което EС е виждал в досегашната си история.

Гръцкото правителство очевидно е замислило самоубийство. Премиерът Ципрас, който явно през цялото време коварно е водил за носа международните кредитори, сега апелира към своите сънародници да отхвърлят компромисното предложение на МВФ, ЕЦБ и ЕК, обявявайки изненадващо за всички, че ще има референдум по въпроса. Този нагъл ход от негова страна и абсолютно несъответните думи, с които обяви намерението си, надминават всичко, което сме виждали досега. Европейците изкривиха и разтеглиха до безкрайност своите собствени критерии и правила, за да осигурят на хаотиците в Атина допълнително време и оставане в еврозоната. Европа е готова да налива и нови пари в гръцката каца без дъно, за да се задвижат необходимите реформи. Явно обаче, всичко е било нахалост!

Сега гръцкото правителство гарнира обидите по адрес на чуждите кредитори с искания за ново междинно финансиране на страната до провеждането на референдума на 5 юли и за нови спешни кредити, с които да се задържат над вода гръцките банкови институции. По-нагъл опит за изнудване не е имало в цялата досегашна история на ЕС! Подобно поведение е абсолютно неприемливо за останалите държави от еврозоната, както и за германския Бундестаг!

Какво ще се случи, ако гръцкият народ в крайна сметка отхвърли предложенията на европейците и на МВФ? Това несъмнено ще доведе до окончателен фалит на държавата и отпадането й от еврозоната. Какви ще са последствията, ако гърците одобрят европейските предложения, въпреки нежеланието на собственото си правителство? Пак същите - защото дори най-добронамерените към Гърция кредитори няма да успеят да прокарат каквато и да била програма за оздравяване на Гърция, ако това напълно безотговорно и несериозно правителство остане на власт. Защото за отпускането на нови кредити ще се изискват и спешни реформи, които правителството на "Сириза" очевидно отхвърля. А какво ще стане, ако европейците и ЕЦБ приключат помощните програми за Гърция още на 30 юни и затворят кранчето за по-нататъшни помощи? Държавата ще фалира, а малко по-късно неизбежно ще последва и излизането й от еврозоната.

Както и да го гледаме, примката около врата на Гърция се затяга още по-силно. Гърците усещат това и се опитват да спасят последните си спестявания. Европейците, които наистина направиха огромни компромиси, няма как да изпълнят новите абсурдни искания от Атина. Който не желае да му се помогне, ще трябва да се оправя сам!

Британският премиер Дейвид Камерън е прав, когато казва, че подобен изход би бил най-добър за всички. Жадният за власт Ципрас, също като герой в някоя древна трагедия, е готов да повлече със себе си цялата страна към пропастта. Подобно хаотично излизане на гърците от еврозоната ще се окаже доста скъпо за кредиторите - огромни суми ще бъдат веднъж завинаги загубени. Като член на ЕС, Гърция ще се нуждае от нови хуманитарни помощи. И въпреки всичко, съм принуден - макар и със съжаление - да кажа: "Стига толкова! Време е за грексит!"

#Гърция #Атина #Алексис Ципрас #МВФ #ЕЦБ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »