ВАС постанови: Само Велико Народно събрание може да пипа съдебната власт

ВАС постанови: Само Велико Народно събрание може да пипа съдебната власт
A A+ A++ A

Единствено Велико Народно събрание може да променя конституцията в частта й за съдебната власт, обяви Върховният административен съд /ВАС/. Тази позиция ще бъде представена утре на временната парламентарна комисия, която обсъжда готвените промени в основния закон.

От Върховния съд цитират няколко решения на Конституционния съд, които ясно са поставили границите за възможните реформи на основния закон в частта за съдебната власт. "Подобна конституционна реформа", както изрично подчертава Конституционният съд," следва да включва широкото представителство на различните социални слоеве в обществото в рамките на едно Велико Народно събрание", отбелязват върховните съдии.

"Така предложения законопроект не може да реализира заложените в Стратегията и годишния доклад на ЕК основни препоръки и цели. Нещо повече – част от предвидените промени са в пряко противоречие с тях, като създават предпоставки за капсулиране на системата, нейната пълна политическа зависимост, пропорционална на отдалечаването й от принципите за върховенството на закона и правовата държава", посочват от ВАС.

Върховните съдии отправят подробни бележки по всяка от предложените от 132-ма народни представители редакции на конституцията.

Специално внимание е отделено на мандата на Висшия съдебен съвет.

"Настоящият законопроект ограничава независимостта на съдебната от законодателната и изпълнителната власт, чрез подчиняване мандата на ВСС на мандата на висшите органи на изпълнителната и законодателната власт, които всъщност участват в нейното учредяване. По този начин се създава предпоставка – всяко следващо Народно събрание да избира свой Висш съдебен съвет, т.е. да създава своя съдебна власт", изтъкват върховните съдии.

Според тях това е опит за поставянето на съдебната под контрола на политическата власт.

От ВАС дават примери, от които се вижда, че вносителите на поправките в конституцията са нарушили препоръки на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, както и самата Стратегия за съдебна реформа, която бе приета от Народното събрание в началото на годината.

От ВАС категорично отхвърлят и идеята за отмяна тайната на вота при гласуването на членовете на ВСС. Изразяват несъгласие и с намерението да се засилят правомощията на министъра на правосъдието.

Във вторник от 15.00 часа, в зала 134 на Народното събрание ще се проведе ключово заседание на Временната комисия за промяна на конституцията. На него се очаква да бъдат обявени становищата за промяна на основния закон на ВСС, на върховните съдилища, прокуратурата и следствието, Инспектората към ВСС и на Висшия адвокатски съвет. На заседанието на комисията на 3 юли (петък) ще бъдат изслушани и становищата на неправителствени организации и на академичната общност.

За 7 юли е насрочено първо гласуване на предложенията за промени на конституцията. Тогава ще стане ясно дали на този етап в Народното събрание има нагласа за осигуряването на минималното мнозинство от 160 народни представители за промяна на основния закон.

Засега депутатите, които са декларирали подкрепа, са едва 132.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"