Юнкер обвини гърците в национален егоизъм

Юнкер обвини гърците в национален егоизъм
A A+ A++ A

Европа се състои от взаимно разбирателство и уважение - Европа, в която да може да работим съвместно, без да има противоречие между националните интереси, с тези думи председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер отправи прочувствени слова по повод обострящата се криза с Гърция.

Колкото и да са оправдани националните интереси, не може да съществува Европа на единна политическа воля, ако гледаме само тях, даде да се разбере той и призова: не може да се проявява национален егоизъм.

Винаги съм милеел за гръцкия народ, милея и сега, и това не са просто думи, каза председателят на ЕК.

Трябва да сме единни. Сега след толкова много години, усилия, жертви и страдания, ние успяхме да обединим 28 държави членки в ЕС, това означава 19 национални валути и една единна валута. Бих искал в бъдеще да има повече държави членки в ЕС. Това е Европа.

В Европа няма нито една демократична държава, която да е по-важна от друга демократична държава. Не може една държава да бъде срещу друга, заяви той.

Европейските граждани са всички наши граждани, независимо дали са гръцки или от друга държава членка. Не може да си представяме Европа като игра на покер, в която има губещи и печеливши, продължи председателят на ЕК.

Особено натъжен съм от това, което видяхме в Европа в събота, вчера вечерта Европа претърпя друг сериозен удар. Добрата воля изчезна. Игричките надделяха над добрата воля. Аз се чувствам донякъде предаден, защото не бяха отчетени моите усилия и на много други, които полагахме. Никога не сме отправяли ултиматум, никога не сме изнудвали, каза Юнкер.

Ние в петък искахме преговори, за да постигнем най-доброто съгласие, но те бяха прекъснати с искането за референдум, заяви председателят на ЕК по повод гръцкия въпрос.

Той припомни, че и други държави членки са преминали през тежки времена и даде за пример Ирландия или Кипър. Всички правителства трябваше да вземат и взеха сложни решения и платиха висока цена. Нашите приоритети трябва да бъдат отговорност, а не индивидуална биография. Страната, а не партията са важни, смята Юнкер.

За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е било вариант, направи уточнението Юнкер.

#ултиматум #Гърция #Жан Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници