Grexit - поражение или спасение за кабинета "Ципрас"

Grexit - поражение или спасение за кабинета "Ципрас"
A A+ A++ A

Политиците, привърженици на силните анти-ограничителни икономически политики ще наблюдават отблизо ситуацията в Европа тази седмица, в която ще бъдем свидетели на финалните сцени от гръцката трагедия. Докато фокусът по принцип пада върху финансовите последици за Европа, то ако Гърция изпадне в банкрут и излезе от еврозоната, това неминуемо ще има и политически последици, пише шотландският политик, аналитик и експерт по обществени отношения Брайън Монтейт на страниците на Scotsman.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви снощи, че банките в страната от днес ще бъдат затворени заради провала на преговорите по дълга й с международните кредитори - МВФ и Световната банка. Ципрас обясни затварянето на банките, спирането на работата на фондовата борса и налагането на капиталов контрол с нежеланието на гръцките кредитори да удължат спасителната програма, която изтича утре, до другата неделя, когато гърците ще гласуват на референдум да примеме ли правителството предложените от кредиторите реформи или да отстоява своята позиция докрай.

Поне две са гледните точки на международните анализатори по случващото се в Гърция и ефектите от кризата там върху страните и пазарите в ЕС.

Според едната провалът на преговорите е поражение за Ципрас и правителството на СИРИЗА, което ще получи естествения си завършек в подаване на оставка след референдума  в неделя.

Другата прогноза, е че Ципрас печели при всяко развитие на ситуацията оттук нататък - независимо дали ще излезе от преговорите с крeдиторите като победител или като жертва.

Ципрас не само прекали, но сега подвежда народа си с референдума на 5 юли, пише в своя статия вестник "Файненшъл таймс". Според изданието гръцкият референдум няма да бъде допитване за спасителния план, а гласуване за това дали валутата ще остане евро или страната ще се върне към драхмата.

Ципрас вбеси събеседниците си в преговорите, като призова сънародниците си да гласуват с категорично "не". Но след една седмица на хаос, гърците може да кажат "да", което значи политическа смърт за премиера, а европейските столици да си отдъхнат с облекчение. Засега едно нещо е ясно - избирателят ще има последната дума, допълва "Фигаро".

Гласуване с "да" ще бъде голямо поражение за Ципрас, който ще трябва да подаде оставка и да свика предсрочни избори или да потърси коалиционен партньор, прогнозира британската медия.
 

Според британския вестник, опортюнистичното и недалновидно поведение на правителството в Атина е продиктувано от страх каква политическа цена би платило в случай, че отстъпи от дадените обещания на избирателите си.

Противоположно мнение изразява в  Брайън Монтейт в статията си в Scotsman.

Ако гръцкият народ гласува с "да" на референдума и приеме намаляването на обществените разходи и повишаването на данъците, Ципрас просто ще изпълни народната воля и ще приложи мерките.
Разбира се, може и да не се стигне чак до там. Гръцката сага имаше толкова много обрати, че не е изключено споразумение в последния момент, според което гръцкият дълг да бъде преразпределен за връщане в предоговорен срок. Но страните от еврогрупата също играят твърдо, така, че много икономисти смятат, че Грексит е не само единственото възможно решение, но и най-доброто такова.

Атина обаче подчерта, че няма да напусне еврозоната доброволно. Причината за това е ясна- ако "Сириза" иска да остане популярна, тя трябва да изиграе ролята на "жертва"- да покаже, че е направила всичко в отговор на "нечестните" изисквания на ЕС, а накрая Гърция е била изгонена, защото е поискала това, за което са гласували нейните граждани.

Знаейки , че опасността от "Грексит" може да се разпространи в Португалия, Испания, Италия и дори Франция, ВС и ЕЦБ може просто да решат да спасят Гърция, отбелязва анализаторът.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »